Els grups municipals de Puig-reig demanen a Titot que “no faci revisionisme històric” amb Guillem de Berguedà

L’Ajuntament de Puig-reig, tant l’equip de govern d’ERC com l’oposició: Convergència i Ara Puig-reig, han aprovat per unanimitat una moció per la “dignificació de la història local” en què entre altres aspectes, demanen a l’Ajuntament de Berga i especialment al regidor de l’equip de govern de la CUP Francesc Ribera ‘Titot’ que “deixi de fer revisionisme històric amb la figura del trobador Guillem de Berguedà, fill i habitant il·lustre de Puig-reig. (Titot és autor del llibre ‘L’Assassinat de Guillem de Berguedà’). “Entenem que el trobador és un personatge del qual tothom se n’ha de sentir orgullós per ser un dels màxims representants de la cultura medieval catalana, però no es pot utilitzar la seva figura per mentir ni adjudicar-li un origen que no li correspon”, argumenten.

Puig-reig reivindica la seva història local, com a població on residia el trobador Guillem de Berguedà. Els grups municipals consideren que “és responsabilitat de tot ajuntament, com a ens púbic representant d’un municipi, valorar i dignificar, així com denunciar quan es tergiversa, s’omet o s’exagera el passat de la població que representa”. I afegeixen: “tenim la gran sort de gaudir d’un ric patrimoni històric, que encara no coneixem del tot, però que ens empeny a seguir treballant per la seva preservació. No podem tolerar que ningú s’apropiï d’allò que és nostre ni que el poble de Puig-reig no sigui tractat com es mereix en altres institucions públiques municipals i comarcals”.

En aquest sentit, també demanen al museu de Berga “que no actua com a museu comarcal sinó com a museu municipal, el retorn, o el dipòsit permanent de l’escultura de l’anomenat popularment ‘Cavaller de Puig-reig’ al seu municipi d’origen i concretament a l’església de Sant Martí, indret d’on va ser extret.

Sol·liciten al Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, del qual en forma part el Consell Comarcal, que el camí acabi formalment al poble de Puig-reig, on hi havia la residència permanent de Guillem de Berguedà, trobador amic dels càtars i l’únic poble de la comarca on hi ha reminiscències físiques d’aquesta heretgia en forma de pintures murals, concretament l’amfisbena de Sant Martí. “El poble disposa de gran quantitat de recursos en forma d’allotjaments i serveis de restauració per fer-se càrrec del punt d’inici o final d’aquest camí”, apunten.

La moció aprovada al ple d’ahir a Puig-reig també inclou comunicar als ajuntaments de Berga i de Bagà que l’únic poble amb presència templera de la comarca va ser Puig-reig, seu d’una comanda, i que si es volen organitzar activitats relacionades amb aquest orde cal fer constar que en aquests indrets mai hi va haver templers, sinó que es pren la llicència d’un poble de la comarca que es diu Puig-reig, que era seu d’una comanda i que disposava de terres repartides per tot el pre-pirineu.

I per últim traslladar aquesta petició al Consell Comarcal del Berguedà, al Museu Comarcal de Berga, a l’Ajuntament de Berga, a l’Ajuntament de Bagà, a la Conselleria de Cultura i al Consell Regulador del Camí dels Bons Homes.

 

X