ERC de Berga vol que la Patum tingui presència al festival Smithsonian Folklife dels Estats Units, el 2018

Catalunya serà el país convidat a l’edició del 2018 de l’Smithsonian Folklife Festival, que es fa cada any a Washington (EUA). Es considera el festival de patrimoni cultural immaterial més important que del món (es fa a l’estiu, durant deu dies i aplega més d’un milió de visitants d’arreu), i  Catalunya hi donarà a conèixer les tradicions populars i el patrimoni immaterial del país, segons un acord signat el passat juny entre el departament de Cultura de la Generalitat i la Smithsonian Institution.

La participació catalana  tindrà com a lema ‘Catalunya: tradició i creació des de la Mediterrània’, i segons ERC de Berga pot ser un gran oportunitat per donar a conèixer el sector cultural del país, i “no hi pot faltar la Patum”. Els republicans consideren que “Berga ha d’aprofitar l’oportunitat per ser-hi present”, tenint en compte que la festa és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

La presència de Catalunya al festival s’articularà al voltant dels eixos següents: una mostra de música i dansa; una mostra festiva de les tradicions catalanes; exposicions, conferències i debats sobre la cultura catalana, incloses la llengua, la literatura, la música, la dansa, les arts plàstiques, la cuina, l’artesania, les festes i les tradicions. Segons ERC, “en aquest sentit és on Berga i la Patum poden jugar un rol i un paper important en la participació catalana al festival, a la vegada que caldria aprofitar la col·laboració amb el govern de la Generalitat —i la programació d’aquest esdeveniment— per situar la ciutat com a un dels referents nacionals i, en conseqüència, treballar en la creació d’una futura xarxa de Centres d’Interpretació de Cultura Popular de la futura República Catalana, amb implicació del Govern de Catalunya”.

Amb aquests arguments, ERC de Berga, presenta una moció al ple d’aquest dijous al vespre a l’Ajuntament, instant a l’alcaldessa, Montse Venturós, com a presidenta del Patronat de la Patum, a convocar un Patronat urgent per estudiar la fórmula de participació de la Patum, en el marc de la presència de Catalunya com a país convidat, a l’Smithsonian Folklife Festival l’estiu del 2018.

També demanen sol·licitar al departament de Cultura de la Generalitat una reunió amb el conseller de Cultura, Santi Vila, per abordar aquest assumpte juntament amb l’equip de govern de Berga, els grups municipals i la comissió executiva del Patronat de la Patum.

I, proposar a la Comissió de Plans Estratègics de la ciutat debatre i treballar en la creació d’una futura Xarxa de Centres d’Interpretació de la Cultura Popular de la futura República Catalana, amb implicació del govern del país.

 

X