Els actes commemoratius del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt inclouran l’estrena del curtmetratge “Les orenetes de Queralt”, una producció de 20 minuts escrita i dirigida pel berguedà Josep Maria Rossinyol. Actualment, el projecte està en fase de postproducció, però la previsió és que s’estreni el proper 31 d’agost al teatre Patronat.
La història del curtmetratge se situa a l’actualitat, al segle XXI. El film comença amb una jove excursionista, immersa en una profunda depressió, que, seguint el consell de la seva psicòloga, decideix fer el Camí dels Bons Homes des de Montsegur (França) fins al santuari de Queralt amb l’esperança de trobar respostes als seus dubtes interiors. Durant el viatge la protagonista coneixerà a una dona que l’ajudarà a enfrontar-se als seus problemes.
Un projecte “adequat al poc pressupost”
La idea de fer una pel·lícula per commemorar els cent anys de la Coronació va ser una proposta de Josep Maria Rossinyol a la comissió organitzadora d’actes del centenari. Gran aficionat al cinema, Rossinyol -que acabaria sent el guionista i el director de la producció- va proposar que l’obra de teatre sobre la llegenda de la troballa de la Mare de Déu que es va fer al 1916, l’any de la Coronació, es convertís en un film cinematogràfic.
Malgrat això, tot i que el manuscrit d’aquesta obra de teatre es va trobar gràcies a una bona recerca i a la col·laboració de la berguedana Montse Tristany, la proposta va acabar sent desestimada perquè “la pel·lícula s’hauria allargat moltíssim, i això suposava un pressupost enorme”, explica el propi Josep Maria Rossinyol. La comissió Queralt 2016 va optar per una opció més viable econòmicament: fer un curtmetratge amb 6 personatges. Segons Rossinyol, “era una cosa més realista, adequada al nostre pressupost -que és molt poc- i que necessitava moltes menys persones”. Al final, el pressupost final ha estat de prop de 6.000 euros gràcies a “petites aportacions de botigues, comerços, empreses i particulars de Berga que creuen en la Mare de Déu de Queralt i que volen que el Centenari sigui una festa molt gran”, ha dit Rossinyol.
Dues actrius professionals i quatre actors de la Catalunya central
La direcció de la pel·lícula ha buscat dues actrius professionals perquè protagonitzin el curtmetratge. La protagonista principal és la Laia Cubilles (a la foto de la dreta), que, tot i ser nascuda a Berga, viu a Barcelona. Ha participat a les sèries “El Crac” i “La Riera, de TV3. L’altre gran paper del film l’interpreta Pilar Sardà (a la foto de l’esquerra), de Cerdanyola del Vallès, que també ha participat a “La Riera” i que ha intervingut en pel·lícules com “El árbol sin sombras”, “Cuatro días de octubre”, Letargo” o “23 de diciembre”.
Els altres quatre papers han recaigut en actors no-professionals de les comarques del Berguedà i el Bages. Es tracta de Antònia Molera, membre de l’Agrupació Teatral La Farsa, Francesc Gannau, nascut a Navàs, Arcadi Vives, de Berga, i Anna Escànez, de Cal Rosal.
Pel que fa a l’equip tècnic, Josep Maria Rossinyol ha explicat que ha comptat amb “un bon equip humà”. A banda d’ell, que ha estat el director i el guionista, Frederic Garrido ha estat el director de fotografia, Albert Garrido s’ha encarregat de la càmera, el muntatge i els efectes, Bernat Gilabert ha assumit la direcció de so, mentre que la música ha anat a càrrec de Oriol Vilalta. Pel que fa a la posada en escena, Marc Leal s’ha encarregat del disseny del vestuari, Janina Vilana i Judit Lucas s’han ocupat de l’Script, la maquilladora ha estat Alba Soler, i Anna Escànez ha assumit les tasques de perruqueria. L’AFTDAO s’ha dedicat a la foto fixa i al making of.
FOTO. Actors i equip tècnic en un moment del rodatge al santuari de Corbera // Arxiu particular