“Un binomi cultura-natura“. Així és l’Al Ras petit Festival, segons un dels seus impulsors, l’artista Gerard Vilardaga, en declaracions a AquiBerguedà.cat. L’esdeveniment arriba a la seva segona edició, que se celebrarà demà, dissabte 23 de juliol. Ho farà amb el mateix objectiu que en la primera: “donar a conèixer el patrimoni natural de la nostra comarca i posar-lo en valor”, diu Vilardaga.
Demà, a les 6 de la tarda, la comitiva d’assistents al festival sortirà puntual des de la Font del Balç (entre Casserres i Gironella) en direcció a l’espai on se celebrarà el festival. Es tracta d’un lloc “secret i desconegut“, segons Vilardaga. L’artista afegeix, a més, que “buscàvem escenaris senzills i primaris que ens ajudessin a transmetre la idea de natura pura que volem per a aquest festival”. L’únic que s’ha fet públic de l’espai és que forma part del terme municipal d’Avià.
Un cop al lloc del festival, els assistents gaudiran d’un vespre d’instal·lacions artístiques, poesia, teatre i música sense endollar, a viva veu. “Intercalarem tots aquests elements per tal de relacionar la cultura amb el patrimoni”, explica Vilardaga. Al Ras, doncs, és un festival planer, amb la natura com a principal protagonista, que aquest any aplegarà artistes de diferents disciplines per tal que realitzin intervencions efímeres i respectuoses amb l’entorn.
Alguns d’aquests col·laboradors són el poeta Enric Casasses, els components de Tràfec Teatre Montse Grifoll i Carlos Carbajo, el poeta de Gironella Vicenç Zumajo, el fotògraf Javier Salas, el pintor Txema Rico, i fins a més d’una desena d’altres artistes de diferents disciplines. A més, la iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament d’Avià, que, segons Vilardaga, “estan encantats amb el festival, però van quedar una mica sorpresos quan els vam proposar l’activitat, ja que es tracta d’un projecte trencador, poc habitual a la nostra comarca”.