La comissió Queralt 2016 imprimirà 6.000 programes gratuïts, que posarà a disposició dels berguedans a diferents punts de recollida arreu de la comarca. Segons ha dit Xavier Güell, un dels membres de la comissió, “no es repartirà per totes les cases, sinó que es farà un repartiment selectiu perquè la gent s’hagi de desplaçar als punts de recollida i, d’aquesta manera, li doni un valor a la feina feta per totes les persones i entitats que s’han involucrat en el programa”. Els punts de recollida seran “els habituals”, ha dit Güell, i s’ubicaran a partir de la setmana que ve a Berga, Cal Rosal, Montclar, Avià, Puig-reig i Gironella.
El programa, segons Güell, té una doble vessant: el seu aspecte físic i el seu contingut, és a dir, els actes i tot el que hi té relació. “Volíem que cridés l’atenció i que la gent se’l vulgui guardar, i per això calia un bon disseny complementat amb unes pinzellades de contingut de qualitat”, ha dit Güell. Per aquest motiu, es va encarregar el disseny dels exemplars al dissenyador Salvador Vinyes i a la seva col·laboradora Sílvia Massana, i la redacció dels textos que s’inclouen en el programa a la historiadora Dolors Santandreu.
Pel que fa al disseny, Vinyes no ha volgut donar gaires pistes del que els berguedans es trobaran en el programa, ja que considera que és un llibret que la gent l’ha de veure per opinar. “Un dissenyador no ha de parlar gaire. Hem intentat ser molt austers i fer un programa ordenat i pràctic“, ha dit el dissenyador berguedà. En relació als textos, Dolors Santandreu ha explicat que el programa “és un homenatge a tota la gent que han parlat de Queralt en algun moment. Per això, he manllevat notícies per fer un resum del que sabem fins ara de la història de Queralt relacionada amb la història de Berga”.
El capellà custodi del santuari de Queralt també ha aprovat l’aspecte final del programa. mossèn Ramon Barniol considera que es tracta d’un programa “fet al gust de tothom, que no només s’adreça a religiosos, sinó que és vàlid per a tots els ciutadans”. A més, Barniol s’ha mostrat feliç de poder oficialitzar els actes que es faran pel centenari: “la gent em pregunta moltes vegades quin dia baixarà la Mare de Déu al seu poble, i avui podem treure aquest programa a la llum per aclarir-los aquest tema”, ha dit.
La Caixa i la Mare de Déu, vides paral·leles
L’oficina número 15 de la Caixa, al passeig de la Pau de Berga, es va inaugurar el dia 3 de setembre del 1916. Precisament el mateix dia que la Mare de Déu de Queralt va ser coronada. Per aquest motiu, la Caixa, que també celebra el seu centenari, ha volgut sumar-se a la festa i s’ha convertit en un dels màxims patrocinadors.
El director de banca i institucions a Catalunya, Joaquim Macià, ha estat a Berga aquest matí en la presentació del programa oficial i ha parlat del centenari de la coronació com “una gran sort per a l’oficina de la Caixa del passeig de la Pau, que pot celebrar el seu aniversari gaudint del centenari de la Coronació”. També hi era el director de l’àrea de negoci Berguedà Pirineu, Jordi Porta, que ha reconegut que l’entitat bancària “s’ha contagiat de l’esperit berguedà” i “ens sentim part d’aquesta efemèride“. Per a tots dos, “és un autèntic plaer involucrar-nos en aquest centenari”.
FOTO. Membres de les diferents entitats involucrades en el programa en la presentació d’aquest matí / AUTOR: Dani Perona