Berga té lloc per uns 400 autocars i 8.000 places de cotxe per l’11 de setembre

L’Assemblea Nacional Catalana de Berga ha avançat més detalls del que serà la Diada de l’11 de setembre a la capital del Berguedà. Un dels aspectes que més preocupa als berguedans és si la ciutat serà capaç d’acollir les desenes de milers de catalans que s’hi mobilitzaran. En aquest sentit, la Comissió de Mobilitat de l’ANC de Berga ha estat contundent: “hi ha prop de 400 autocars aparcats abans que vinguin i lloc per a unes 8.000 places de cotxe repartides per tota la ciutat”.

La zona del Tossalet, els Pedregals, el polígon industrial de la Valldan, l’aparcament de l’Hospital Sant Bernabé i els aparcaments de les escoles de la ciutat són alguns dels punts que l’organització contempla com a aparcaments. En principi, doncs, seguint aquestes dades, no hi hauria d’haver problema per acollir els 5.000 vehicles particulars que s’esperen i els 350-400 autocars.

Uns 60 voluntaris apuntats

Tant els aparcaments com l’entrada i la sortida de la ciutat són dues de les activitats que precisen més voluntaris. De fet, aquest és un dels temes que preocupa més a l’organització. Segons Gerard Alsina, de la Comissió de Voluntaris de l’ANC de Berga, es necessiten entre 350 i 400 voluntaris i, a dia d’avui, només n’hi ha una seixantena d’inscrits.

Aquests col·laboradors no només es destinaran als aparcaments i a les entrades i sortides de la ciutat, sinó que també muntaran escenaris, posaran senyalitzacions, seran a les barres i coordinaran cadascun dels trams de la mobilització. Els interessats en participar en aquesta faceta de la Diada, es poden inscriure enviant un mail a voluntaris11sberga@gmail.com.

Activitats per atraure catalans tot el cap de setmana

L’organització de la mobilització a Berga s’està esforçant en preparar tota mena d’activitats per, entre d’altres coses, propiciar “una sortida esglaonada del municipi” i, així, evitar que la gent marxi de cop tan bon punt s’hagin acabat els actes. L’ANC vol que “la gent que vingui a Berga per la Diada es plantegi de passar-hi tot el cap de setmana“.

Per això, està dissenyant un cap de setmana amb un seguit d’activitats destinades bàsicament al públic que se sent atret per la cultura catalana. Entre aquestes activitats, destaquen l’actuació dels Castellers de Berga a la plaça Viladomat, diumenge a les 12 del migdia, o la trobada d’imatgeria popular d’arreu del país. Aquesta última idea és una proposta encara per pair però la intenció de l’ANC és reunir imatgeria popular de totes les comarques a la plaça de Sant Pere a primera hora de la tarda del diumenge, 11 de setembre, i fer un passacarrers des d’allà fins al passeig de la Pau, la zona de la mobilització.

Una altra iniciativa important és la Fira d’Entitats, organitzada per Òmnium Cultural, que ocuparà el passeig de la Indústria dissabte a partir de les 5 de la tarda i diumenge durant tot el dia. En aquest sentit, Montserrat Soler, d’Òmnium Berguedà, ha explicat que “la fira començarà dissabte a la tarda perquè al matí és impossible ja que hi ha mercat”.

Berga bategarà en segon lloc, després de Lleida

La capital del Berguedà simbolitzarà la capital de la tradició i la cultura el proper 11 de setembre en una manifestació que es basarà en “un acte comú fet en 5 localitzacions diferents“, segons Manel Escobet, membre del Secretariat Nacional de l’Assamblea Nacional Catalana a Berga.

Els catalans mouran el punter amunt i avall quan els toqui, tant si són a Berga com si són a Lleida, Tarragona, Salt o Barcelona. L’acte començarà a Lleida i continuarà a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona, per aquest ordre. Un cop hagin “bategat” les cinc ciutats, s’entrarà en la segona part de la mobilització i “el moment més espectacular”, segons Escobet, en el qual els cinc punts bategaran a la vegada.

Tota la mobilització es podrà seguir a través d’una pantalla gegant que s’instal·larà en un escenari al capdamunt del passeig de la Pau, a la plaça de la Creu. Aquest escenari servirà pels concerts que es preveuen més tard, amb l’actuació de grups importants del panorama català que encara no s’han donat a conèixer.

Actualitzat a les 18.20h.

FOTO. Membres de les diferents comissions de l’ANC de Berga que treballen en l’organització de la Diada de l’11 de setembre / AUTOR: Marc Canturri