Mobilitat Berguedà

Berga, Societat

Un grup de voluntaris recomptaran demà els ratpenats d’aigua que hi ha a Pedret

Un grup de voluntaris recomptaran demà els ratpenats d’aigua que hi ha a Pedret

El Grup de Defensa de la Natura al Berguedà prepara una sortida a Pedret per demà, dijous 25 d’agost, a les 9 del vespre, per tal de fer un recompte dels ratpenats aquàtics que hi passen en busca dels insectes que volen per sobre la làmina d’aigua del riu Llobregat. Es tracta d’una activitat per a voluntaris que, segons Marc Vizcano, membre del Grup de Defensa, “pot fer qualsevol persona amb un mínim de coneixements que segueixi el protocol establert“. Aquest protocol consisteix en repartir els voluntaris en quatre punts diferents del riu Llobregat, en un tram d’un quilòmetre. Un cop repartits, cada grup il·luminarà el riu i comptarà els ratpenats que hi passen durant 10 minuts. Passat aquest temps, se sumaran les xifres dels quatre punts i s’enviaran els resultats a la central de dades.

La idea de l’organització és que demà tots els voluntaris es trobin davant l’institut Guillem de Berguedà a les 9 del vespre per anar cap a la zona de Pedret. L’espai ha estat escollit perquè compleix les condicions que s’han de donar perquè els ratpenats s’hi acostin en busca d’insectes. A més, és una activitat que es fa dos cops l’any, durant el mes d’agost, ja que és l’època en què el temps és més ideal per atraure els animals. Segons Vizcano, aquests estudis es fan dos cops cada agost, “però només s’ha obert al públic en aquesta ocasió aquest 2016, de la mateixa manera que es va fer al 2015″.

Els objectius de la sortida, emmarcada dins el projecte QuiroRius, d’abast europeu, són quantificar l’evolució de les poblacions de ratpenats d’aigua arreu del territori, determina la qualitat dels ecosistemes aquàtics i divulgar les necessitats de mantenir la qualitat d’aquests ecosistemes.

FOTO. Myotis, ratpenat / AUTOR: Carles Flaquer/Museu de Ciències Naturals de Granollers – Àrea de recerca en quiròpters

Grup de Defensa de la Natura al Berguedà Marc Vizcano Pedret QuiroRius ratpenats aquàtics Riu Llobregat

Estic amb tu

Comentaris