La pubilla i l’hereu de Catalunya es decidiran a Puig-reig el proper diumenge 23 d’octubre

Aquest any toca a Puig-reig. L’hereu i la pubilla de Catalunya es coneixeran el proper diumenge 23 d’octubre a la plaça Nova del municipi puigreigenc. El Berguedà tornarà a acollir una elecció dels títols nacionals del pubillatge. L’última vegada que la comarca va acollir el gran acte anual del pubillatge català va ser l’any 2008, a Gironella. Aquest any, les pubilles i els hereus d’arreu de Catalunya s’examinaran una pèl més avall que aleshores, a Puig-reig, davant un jurat que decidirà qui llueix les faixes i les bandes nacionals durant el proper any.

El plat fort és diumenge 23, quan es coneixeran els noms dels nous representants en un acte que preveu acollir prop d’un miler de persones. Abans, però, una seixantena d’hereus i pubilles d’arreu del país s’hauran de sotmetre als exàmens orals i escrits que es faran el dia abans, dissabte 22, a l’institut Guillem de Berguedà de Puig-reig. D’aquests exàmens en sortirà l’hereu i la pubilla de Catalunya, però també l’hereu i la pubilla de cada província catalana (Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida).

L’única condició que el Foment de les Tradicions Catalanes posa als participants és que han de ser l’hereu o la pubilla del seu respectiu municipi. Per tant, el Berguedà hi pot aportar candidats d’Avià, Puig-reig, Gironella, la Valldan i la Pobla de Lillet, que són els cinc municipis de la comarca que compten amb pubillatge d’àmbit local. De fet, l’actual Hereu de les Comarques Barcelonines és Daniel Raya, que va ser proclamat fa un any, a Cubelles, i que el dia 23 passarà el relleu a un nou representant a Puig-reig.

Una proposta interessant pel poble

El regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, ha explicat en la roda de premsa de presentació del certamen que “aquest any el Foment de les Tradicions Catalanes ha optat per un poble petit com Puig-reig per celebrar-hi la proclamació i ens sembla una oportunitat per reivindicar la cultura”. A més, Subirats ha destacat que, a banda de tot el que té relació amb el món del pubillatge, també hi haurà actes paral·lels que “implicaran a bona part de les entitats del poble”.

Una de les persones del municipi més il·lusionades amb aquesta proclamació és el regidor Antoni Pérez. A banda de formar part de l’equip de govern de Puig-reig, Pérez és des de fa anys president del Foment de les Tradicions Catalanes. Com a tal, encara la cita amb ganes de reivindicar la tradició que fa anys que defensa: “El pubillatge és, sovint, una tradició una mica menystinguda entre la cultura catalana i convé reivindicar-la en actes com el que aquest any tenim la sort d’acollir a Puig-reig“.

Pérez també ha parlat de la complexitat de trobar allotjament per a totes les persones que es desplaçaran a Puig-reig en motiu del certamen nacional. “Ha estat un tema complicat però hem aconseguit repartir a totes les persones en diferents punts de la comarca“, ha dit. Segons ha explicat, els participants i les seves famílies i acompanyants s’allotjaran en hotels i albergs de Puig-reig, Gironella i Berga.

pubillatge-puig-reig

FOTOS. Participants en el certamen de l’any passat, celebrat a Cubelles | Jesús Subirats i Antoni Pérez en la presentació de la proclamació d’aquesta tarda / AUTORS: Foment de les Tradicions Catalanes | Marc Canturri

X