Troben a Vallcebre l’empremta d’un dels últims dinosaures que va existir

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descobert a Vallcebre una impressió fòssil de la pell d’un dels últims dinosaures que van existir. El descobriment, que s’ha publicat a la revista Geological Magazine, és rellevant perquè s’han descobert molt poques impressions de pell similar a la de Vallcebre arreu del món. De fet, a Europa, només n’hi ha hagut a Astúries i Portugal.

pell_dinosaure_vallcebre

L’empremta trobada és de les escates d’un dinosaure que va recolzar-se sobre el terra. En aquell temps, la zona on s’ha descobert la impressió era un indret enfangat, ja que hi solia passar un riu. En poc temps, la marca es va cobrir de sorra que va solidificar per formar gres i, així, es va preservar la forma que els investigadors han descobert ara.

La troballa té un caràcter excepcional, ja que correspon a l’època coneguda com el Cretaci Superior, un dels últims períodes abans de l’extinció dels dinosaures. De fet, el Cretaci Superior és una època clau a l’hora d’analitzar perquè i com va desaparèixer l’espècie. “Es tracta de l’únic registre de la pell de dinosaure d’aquesta època a tot Europa, i correspon a un dels exemplars més recents, més propers a l’extinció, a tot el món”, destaca l’investigador de la UAB Victor Fondevilla, autor principal de la recerca.

Podria ser d’un titanosaure

Els investigadors recalquen que les escates són massa grans tenint en compte les dimensions típiques dels dinosaures carnívors que habitaven la zona fa 66 milions d’anys. “Probablement es tracti d’un gran sauròpode herbívor, potser d’un titanosaure, ja que hem trobat petjades d’aquesta espècie molt a prop de la roca on hi ha les impressions de la pell”, comenta Fondevilla.

De fet s’hi ha trobat dues empremtes de la pell, una gran d’uns 20 centímetres d’amplada, i una altra més petita, de només 5 centímetres d’amplada, separades per un metre i mig de distància, probablement del mateix animal. “El fet que siguin empremtes a la roca és una evidència de què l’animal és de l’època del sediment, un dels darrers dinosaures que va viure al planeta”, aclareix Fondevilla.

FOTOS. Reconstrucció de l’espècie de dinosaure que podria haver deixat l’empremta trobada a Vallcebre | Empremta trobada a Vallcebre pels investigadors de la UAB i l’IPC / IPC

X