L’Alt Berguedà tornarà a tenir un esplai per a nens i nenes

L’Alt Berguedà tornarà a tenir un esplai. Tres noies de la comarca -de Guardiola de Berguedà, Berga i Gironella, respectivament- estan disposades a recuperar un servei que va desaparèixer a l’Alt Berguedà l’estiu del 2015. Aquell juliol els monitors de l’esplai Penyes Altes van organitzar les seves últimes colònies. Necessitaven un relleu generacional però no van trobar persones disposades a protagonitzar-lo.

Ara, el que semblava un punt i final ha resultat tenir continuació. No serà sota el nom de Penyes Altes, però els nens i nenes de l’Alt Berguedà tornaran a tenir la possibilitat de gaudir d’un esplai sense haver de baixar fins a Berga o algun altre municipi del sud de la comarca. El nou esplai del nord de la comarca s’ubicarà a Bagà, al Casal de Joves del poble, i es dirà Deixem Petjada.

El naixement de la idea

Dues de les tres monitores que, de moment, s’han compromès van treballar al casal de l’últim estiu de Bagà, que va ser coordinat per una empresa externa. Segons expliquen les professionals, el casal d’estiu va ser un èxit i al final els nens més grans del grup (de 5è i 6è de primària) van proposar a les monitores de fer una acampada aliena al casal. “La idea va sortir d’ells i això va ser el que ens va fer reflexionar. Va ser la primera vegada que ens vam plantejar la possibilitat de recuperar l’esplai a l’Alt Berguedà“, reconeix Mònica Duran, una de les monitores d’aquell casal i ara impulsora de l’esplai Deixem Petjada.

Des de llavors, s’han posat a treballar de valent per fer realitat el que els nens van suggerir a ple estiu. Ara, el pla està clar: per Nadal es volen estrenar amb un casal de dues setmanes i a partir del gener intentaran tirar endavant l’esplai, que d’entrada consistirà en una tarda d’activitats cada mes. “Esperem que la idea funcioni i la majoria de famílies que optin per portar els nens amb nosaltres al casal de Nadal també es decideixin per l’esplai durant l’any”, diu la Mònica.

Els valors, els hàbits i l’entorn, les claus de l’esplai

La idea de les monitores és treballar al màxim els valors i els hàbits dels nens a través de l’aprenentatge i el lleure. La metodologia que s’aplicarà per Nadal al casal es traslladarà a l’esplai durant l’any. “No és una ludoteca. No farem cap activitat perquè sí. Tot tindrà un rerefons educatiu“, recalca Mònica Duran. En aquest sentit, assegura que l’equip de monitores té la intenció de “preparar activitats que ajudin als nens i nenes a conèixer el poble on es troben i a donar valor al que els envolta”.

La setmana vinent s’obriran les inscripcions al casal de Nadal i començarà la promoció de la iniciativa per part de les monitores que la portaran a terme. Les inscripcions es podran fer a través del blog de l’esplai i es mantindran obertes fins dues setmanes abans de l’inici del casal.

FOTO. L’acampada que van fer les monitores de l’esplai Deixem Petjada amb alguns dels nens i nenes del casal d’estiu de Bagà / Arxiu Particular

X