Carles Mundó, a Berga: “El procés cap a la independència es pot comparar amb pujar l’Everest”

L’independentisme té múltiples arguments racionals; l’Estat espanyol, en canvi, només n’utilitza d’emocionals per convèncer als catalans que no se sumin al procés cap a la República”. Aquesta ha estat una de les moltes idees que el conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó, ha explicat aquesta tarda al Pavelló de Suècia de Berga. Convidat pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Berga, Mundó ha fet una xerrada sobre les lleis de la futura República catalana amb l’objectiu de donar arguments als berguedans per tal que hi creguin i no abaixin els braços.

El conseller de Justícia ha comparat el procés cap a la independència amb pujar l’Everest. “En aquests moments ens trobem en el últims metres abans de fer el cim”, ha afirmat. En aquest sentit, ha dit, “hem fet molts més metres dels que ens queden però tenim per davant el tram on trobarem més resistència, de manera que no podem deixar de treballar”.

Tot va començar el 27-S

Carles Mundó ha assenyalat que “el procés va començar a les urnes i també hi ha d’acabar”. El conseller de Justícia considera que les eleccions del 27 de setembre del 2015 són el punt de partida de tot plegat. “Va ser llavors quan ens vam adonar que podíem guanyar”, ha assegurat. Mundó ha destacat que aleshores “el SÍ va guanyar clarament al NO, ja que tothom sap que el 48% és més que el 39”.

Per al conseller, a més, aquelles eleccions es van celebrar “en unes condicions absolutament adverses als independentistes”. Mundó ha recordat que “en quinze dies hi van haver tota mena de pressions per fer por a tots aquells que volien votar que SÍ i, tot i així, el SÍ va guanyar i amb un rècord de participació”.

Malgrat tot, el conseller ha admès que “encara ens queda una petita empenta per deixar clar cap on volem anar”. Es referia a aquest 2% que resta per arribar al 50%. Segons ha dit, en aquella estratègia de l’Estat espanyol per evitar que el SÍ fos majoritari “només s’utilitzaven arguments emocionals i en cap cas se’n feien servir de racionals, perquè no en tenen”. Per això, Mundó considera que “el repte del moviment independentista és convèncer al 12% d’indecisos amb els múltiples arguments racionals que l’independentisme té”.

Les lleis que surten del Parlament són legítimes per als catalans

Un altre dels punts que ha tocat Carles Mundó és els esforços del Govern espanyol per anul·lar tota llei que surti del Parlament. Segons el conseller de Justícia, “els catalans no podem esperar que l’Estat espanyol les accepti perquè el marc polític espanyol no accepta que Catalunya és una nació”. En aquest sentit, Mundó ha posat de relleu que “gairebé cap català discuteix que Catalunya sigui una nació. En canvi, a Espanya pràcticament ningú ho accepta”.

Tot plegat, ha dit el conseller, deixa clar a Catalunya que “és evident que ens diran que no i que, si demanem permís, la resposta serà negativa”. Ara bé, segons ell, “en tot aquest procés no hi ha lleis bones i lleis dolentes, sinó lleis legítimes i lleis que també són legítimes”. Per a Mundó, les lleis que surten del Parlament de Catalunya són legítimes per a tots els catalans, de la mateixa manera que les lleis de  la Constitució espanyola ho són a Espanya. “Una legalitat és legítima sempre que els ciutadans que siguin cridats a complir aquella norma la vulguin complir-la”, ha conclòs.

FOTO. Carles Mundó en la xerrada d’aquesta tarda al Pavelló de Suècia / AUTOR: Marc Canturri

X