Berga, Política

Montse Venturós: “Si l’Estat espanyol ens toca gaire els nassos, encara ens posarem més forts”

Montse Venturós: “Si l’Estat espanyol ens toca gaire els nassos, encara ens posarem més forts”

Divendres passat es va convertir en el centre de totes les mirades de Catalunya. A les vuit menys cinc minuts del matí, va veure com els Mossos d’Esquadra tocaven la porta del seu domicili i la detenien per portar-la a declarar per no haver despenjat l’estelada del balcó de l’Ajuntament en període electoral. Montse Venturós (CUP) és l’alcaldessa de Berga i, des de fa una setmana justa, és la primera detinguda política per desobediència.

Sabia que hi havia la possibilitat de ser detinguda. Però s’imaginava que seria a casa seva i a aquelles hores del matí?

No. Era possible però també enteníem que l’excepcionalitat política del moment podia portar a molts matisos a l’hora de treballar una detenció que és bàsicament política.

Com se sent una alcaldessa quan es veu obligada a sortir de casa abans d’hora per anar a declarar en contra de la seva voluntat?

Més que com a alcaldessa, com a persona. Fa mal perquè és una acció que faig contra la meva voluntat i, a més, sabent que és una qüestió política judicialitzada.

Va quedar en llibertat el mateix divendres però, veient l’actitud de l’Estat espanyol, una nova citació no és, ni molt menys, descartable. Si es produeix, desobeirà novament?

I tant. No em plantejo obeir cap requeriment d’aquest tipus. Ja en poden venir tants com vulguin. Jo no he vingut aquí a fer patir a ningú. Desobeeixo perquè hi crec i seguiré fent-ho tants cops com calgui.

I si l’inhabiliten?

venturos-oriol-duran-2Per a mi no és un problema que m’inhabilitin perquè formo part d’un projecte que és col·lectiu. Em va tocar estar al capdavant d’un projecte com també m’hagués pogut tocar de ser-ne la número tres. Quan surti d’aquí, me’n tornaré a la meva botiga. I quan això passi, hi haurà gent a cabassos més que capacitada per ocupar el càrrec que ocupo ara mateix.

Molts acusen el conseller d’Interior d’haver pogut suavitzar la seva detenció. Ha tingut l’oportunitat de parlar-hi?

No. Jo crec que l’hora de parlar ja ha passat. Si més no, en el meu cas concret. Aquí hi havia una feina a fer però era prèvia. Ara volem saber com actuarà el Departament d’Interior davant aquestes ordres de detenció perquè segur que aniran a més. El meu cas ha de servir de punt d’inflexió per canviar les manera d’actuar d’Interior.

I a aquells que posen l’ull en els Mossos d’Esquadra, què els diria?

És una errada molt greu posar el dit sobre els Mossos d’Esquadra. Crec que aquí hi ha una voluntat manifesta de contraposar CUP i Mossos, quan en realitat nosaltres no estem dient això. No volem focalitzar res en cap treballador perquè entenem que això va de responsabilitats polítiques i, en aquest cas, és del Departament d’Interior. No podem fer el còmplice i acatar aquestes ordres que venen de l’Estat espanyol. Ens agradaria tenir aquest compromís del Govern de Catalunya.

Confia que aquest compromís hi serà?

Espero i desitjo que la gent vegi que no podem continuar així. És quasi de broma: estem parlant de fer un referèndum el setembre del 2017. Mires al rellotge i te n’adones que queda ben poc. Hi haurà un moment en què sí que s’haurà de desobeir com a país i que els nostres càrrecs perillaran. Segurament a alguns ens inhabilitaran i hem de veure quina és l’estructura que volem que es conformi amb quan això passi.

venturos-oriol-duran-4

Considera que la política catalana no està a l’alçada del que s’està fent a nivell municipal?

Penso que a nivell de Generalitat s’han de fer passos ferms que ja s’estan fent als municipis. Moltes vegades el procés sembla una cosa totalment allunyada dels municipis i és tot el contrari. Des d’aquí també es vesteixen bases per poder construir un nou país. Hi ha 400 càrrecs municipals investigats que han deixat clar que la via per la independència també passa per aquí. 

Creu que la seva figura s’ha vist enfortida amb aquest episodi?

A mi no m’agrada parlar de “la meva figura”. Jo crec que aquí el que s’ha de reforçar és la consciència col·lectiva. S’ha de reforçar les maneres de treballar per uns Països Catalans lliures i justos i a mi, en aquest cas, m’ha tocat sé la portaveu, però podia haver estat qualsevol altra regidora o regidor i haguéssim actuat de la mateixa manera. El més positiu de tot és que hem tingut una fermesa que per a nosaltres és essencial i no la podem perdre.

On acabarà Montse Venturós?

(Riu) A la botiga segurament! No en tinc ni idea.venturos-oriol-duran-3 La veritat és que no ho sé. El dia a dia a l’Ajuntament és un desgast i s’ha de valorar amb calma i amb l’assemblea si lidero el projecte la propera legislatura. Ara bé, amb l’Estat espanyol ja ho veurem on quedarem. Una cosa és el que decideixi a nivell personal pel que fa la meva relació amb l’Ajuntament de Berga, però l’altra és que l’Estat espanyol no ens toqui gaire els nassos perquè encara ens posarem més forts.

 

FOTO. Montse Venturós, al seu despatx de l’Ajuntament de Berga, en l’entrevista concedida a l’AquíBerguedà / AUTOR: Oriol Duran – El Punt Avui

CUP declaració desobediència Detenció Jutjats de Berga Montse Venturós

Estic amb tu

Comentaris