L’escudella de blat de moro escairat tornarà a ser protagonista a la Fira de la Puríssima de Gironella

S’acosta el desembre i, com cada any, Gironella acollirà una de les mostres més singulars de la comarca: la Fira de la Puríssima. El municipi prepara un 8 de desembre ple d’activitats que van des de l’artesania i la tradició fins a la cultura i la gastronomia.

D’entrada, l’escudella de blat de moro escairat tornarà a ser un dels grans protagonistes de la diada. El plat que el cuiner berguedà Miquel Màrquez va recuperar fa 27 anys de l’antiga gastronomia berguedana serà present a la Fira de la Puríssima gràcies al ja tradicional Gran Tast del Blat de Moro Escairat, presidit pels germans Jordi i Jaume Sebastián. Serà a 2/4 de 12 del matí, a la Placeta.

D’altra banda, els restaurants Celler El Racó, Gironella, Ja s’hi val, Skitx, Arsenal, Cal Pajares, Carmona, La Taverna i La Destil·leria oferiran el “Menú del Blat de Moro Escairat” durant tot el cap de setmana i fins el dia de la Fira.

A banda del protagonisme de la gastronomia, la diada comptarà amb l’habitual Fira Nadalenca, d’Artesania i Tradició, que començarà a les 9 del matí amb el llançament dels 3 coets. A més, a la mateixa hora hi haurà la 29a trobada de gegants i grallers que organitza la Colla Gegantera de Gironella. Tot plegat, pensat perquè a les 11 del matí les colles geganteres i gralleres de Navàs, Manlleu, Sant Feliu Sasserra, Prats de Lluçanès, Callús, Sant Vicenç de Castellet, Moià, Montmajor, Taradell, Espinalbet, Avinyó, Puig-reig i Gironella iniciïn la cercavila a les 11 del matí, a la plaça de l’Estació. A 2/4 d’1, la cercavila finalitzarà a la plaça de l’Estació amb la ballada.

Altres actes destacats del matí de la Puríssima són l’esmorzar de 2/4 de 10, a la plaça de la Vila, el 13è Concurs de Fotografia Digital i el 2n Concurs de Foto Instagram (10.00h), i el 13è Concurs d’Allioli de Codony, a la plaça de la Vila (10.00h). Un pèl més tard, a 2/4 de 12, l’Església Vella es convertirà en l’escenari d’Espai Cuina, un show cooking d’aperitius, entrants i cocteleria festiva.

27 anys de concurs de garrofes

L’acte estel·lar de la tarda serà el concurs de garrofes, que enguany arriba a la seva 27a edició. El certamen està obert a totes les edats i es divideix en tres categories: A (fins a 12 anys), B (de 13 a 17 anys) i C (a partir de 18 anys). Les garrofes es poden presentar fins demà, dijous 24 de novembre, a les 14:15h a l’Ajuntament de Gironella, seguint que podeu consultar aquí. Els guanyadors del concurs de garrofes es donaran a conèixer el 8 de desembre de 2016, a les 18:30h, a l’Església Vella, i hauran de pujar a llegir les seves obres.

L’únic requisit que l’organització posa és que les composicions presentades han de contenir majoritàriament esdeveniments ocorreguts a Gironella, tot i que també se’n poden tractar d’altres que es considerin oportuns com a recurs.

La millor garrofa presentada serà guardonada amb el Premi extraordinari “Maria Domènech” que està dotat amb 150 euros. Els tres primers classificats de la categoria A rebran un lot de llibres i un trofeu, en categoria B, els guanyadors rebran 60, 45 i 30 euros, respectivament; mentre que en categoria C, els premiats rebran 100, 75 i 50 euros.

Enguany, a diferència de l’edició anterior, els més de 500 euros que es repartiran  en vals de compra per gastar als comerços del municipi es podran gastar amb un límit de 20 euros per establiment. La idea del consistori amb aquesta mesura és incentivar el comerç de proximitat i que els diners es gastin en diferents comerços.

 

FOTO. L’escudella de blat de moro escairat, un component habitual de la Fira de la Puríssima de Gironella / Arxiu