L’ACA estudia fer una depuradora tapada a Borredà per tal d’arribar a un acord amb els veïns

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no contempla un canvi d’ubicació de la depuradora de Borredà però sí que estudiarà un replantejament del projecte per tal de construir una estació d’aigües residuals coberta. Aquesta és la conclusió principal de la reunió d’aquest migdia entre regidors de l’Ajuntament de Borredà, membres de l’ACA i representants del veïnat que va impedir l’inici de les obres fa unes setmanes. La trobada ha estat una primera presa de contacte entre els diferents agents implicats en el conflicte, que s’han emplaçat a una nova reunió que ha de servir per anar perfilant un projecte de construcció que generi consens i que se celebrarà abans que acabi l’any.

La proposta de l’ACA de construir una conxita-vila-borredadepuradora tapada ha estat celebrada pels veïns del poble perquè reduiria l’impacte visual i evitaria pudors. Ara bé, el veïnat ha deixat clar que està satisfet “a mitges” i que seguirà lluitant per un canvi d’ubicació “mentre hi hagi una escletxa d’esperança”, tal com ha dit Conxita Vila,  veïna del municipi que s’ha erigit com la portaveu dels habitants descontents.

El consens desencallarà les obres

Pel que fa a l’ACA, el director de l’àrea d’Execució d’Actuacions, Guillem Peñuelas, ha deixat clar que es manté el compromís per part de l’Agència de no reprendre les obres aturades fins que hi hagi consens amb els veïns. D’aquesta manera, la construcció de l’estació d’aigües residuals no començarà, com a mínim, fins que s’hagi produït la nova reunió entre Ajuntament, ACA, tècnics i representants del veïnat.

Peñuelas ha anunciat que l’ACA està disposada a estudiar la idea de construir una depuradora coberta però ha alertat que això encarirà el projecte i “convé quantificar-ho per saber quin impacte econòmic tindrà sobre el contracte”.

Pel que fa al canvi d’ubicació que demanen els veïns, el representant de l’ACA ha estat clar: “Per a nosaltres la ubicació de la depuradora és un tema que no té marxa enrere“. En aquest sentit, Peñuelas ha promès que intentarà “aportar solucions per generar consens, però sense alterar el lloc on es construirà l’estació”.

L’alcalde celebra la presència del veïnat a la reunió

joan-romaL’alcalde de Borredà, Joan Roma, considera que la reunió d’aquest dimecres ha servit per “avançar en la bona direcció“. Per al batlle, la plataforma de veïns descontents que s’ha format en les darreres setmanes hauria de ser “una comissió permanent que garanteixi que el veïnat inquiet tingui representació en les reunions amb l’ACA”. En aquest sentit, Roma ha assegurat que “l’Ajuntament està al costat dels veïns per garantir que la depuradora no porti conseqüències negatives pel poble”.

 

FOTOS. La reunió entre l’Ajuntament, l’ACA, els tècnics i els representants dels veïns | Conxita Vila, portaveu del veïnat | Joan Roma, alcalde de Borredà / AUTOR: Marc Canturri

X