Gironella s’aferra al blat de moro per consolidar una de les fires més concorregudes de l’any

Són les 10 del matí i les terrasses dels bars que hi ha a l’avinguda principal de Gironella són plenes a vessar. És una primera pista per entendre el que és capaç de fer el blat de moro escairat al poble el dia de la Puríssima. Mentre alguns esmorzen als bars de l’avinguda, d’altres -fidels a la tradició- ho fan als peus de l’Ajuntament, amb pa, botifarra i allioli de codony. Hi ha tanta gent que, a mig matí, els organitzadors queden sorpresos en veure com el pa s’ha acabat i han de recórrer al forner per encarar el darrer tram de l’esmorzar.

Mentrestant, a baix, els grallers i els geganters escalfen motors a la plaça de l’Estació. Es disposen a omplir els carrers de cultura i tradició. Aquest any ja en fa 29 que cada dia de la Puríssima Gironella serveix de punt de trobada per a tots ells. Fan patxoca. Una dotzena de colles d’arreu del país acompanyaran als amfitrions, de Gironella, en una cercavila que, com sempre, començarà i acabarà a la plaça de l’Estació. Ara bé, geganters i grallers només passejaran per la part “nova” del poble. I no pas perquè l’altra banda del riu estigui dormint. Ni molt menys.

Al nucli antic, n’hi ha una de grossa muntada. A quarts d’11 del matí, els carrers que rodegen l’Ajuntament són plens de paradistes artesans i entitats del poble que aprofiten l’ocasió per donar a conèixer la seva feina. S’hi exposen tota mena de productes, des de formatges i embotits fins a roba d’hivern i complements. Entre unes i altres, alguns mestres artesans ensenyen amb orgull com es guanyen la vida.

Oportunitat d’or

Avui, a més, és un dia ideal per als estudiants que busquen diners pel seu viatge de final de curs. N’hi ha més d’un que ven butlletes de la rifa entre parada i parada. Fan bé. Els carrers del barri vell de Gironella són plens com poques vegades i s’aniran omplint a mesura que s’acosti l’esdeveniment estrella del matí: el tast de blat de moro escairat, a la Placeta, a pocs metres de la plaça de la Vila. De moment, però, a la Placeta només hi ha un grup de voluntàries que s’encarregaran d’oferir l’escudella al públic i que, ara per ara, es dediquen a acabar de fer bullir el caldo en una olla de grans dimensions.

En pocs minuts, però, tot canvia. Els carrers del nucli antic, ara sí, són tan plens de persones que alguns vilatans no poden evitar la pregunta de cada any: “Vols dir que hi havia hagut mai tanta gent?“. El que està clar és que, durant una estona, les parades perdran una mica el protagonisme. La majoria de visitants té una direcció clara: han vingut a tastar el blat de moro i caminen decidits cap a la Placeta. Allà, en menys de 20 minuts, l’espai ha quedat ple de gom a gom i la cua per assaborir l’escudella s’allarga ben bé fins la primera de les parades que hi ha a la plaça de la Vila.

Gironella, municipi del blat de moro escairat

Al costat de les cuineres, hi ha els regidors de l’Ajuntament. Entre tots ells, hi ha un rostre que destaca per la satisfacció que desprèn. És la regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Sallés, la peça del consistori que ha treballat colze a colze amb l’associació de comerciants del poble per tal de fer possible el que avui viu Gironella. “Hem aconseguit que la gent ens conegui com ‘els del blat de moro’“, afirma amb orgull.

Segons Sallés, l’Ajuntament cada any aposta amb més fermesa per la fira de la Puríssima. El pressupost per aquesta edició ha estat superior al del desembre passat, però “ha valgut la pena”, diu. La fira segueix la línia d’altres anys i aposta decididament pel blat de moro escairat com a element d’atracció turística. La gent baixa a Gironella convençuda que viurà un matí ple de cultura i tradició, però la gastronomia és el plat estel·lar que tots volen degustar.

La resta de parades de la fira estan encantades. Agafades de la mà de l’escudella de blat de moro escairat, formen part d’una de les mostres més concorregudes de la comarca i viuen un caramel de matí on, més enllà de fer diners, tenen l’oportunitat de donar-se a conèixer davant milers de visitants.

X