Berga es veu obligada a començar l’any 2017 amb unes ordenances idèntiques a les que han imperat al llarg del 2016. El causant de tot plegat és un error a l’hora de calcular els terminis d’aprovació, de manera que l’Ajuntament no podrà tirar endavant els canvis que es van proposar en el Ple d’ordenances del 14 de novembre. De fet, la sessió plenària extraordinària ja es va haver d’aturar durant mitja hora llarga perquè les esmenes de l’oposició no havien estat registrades correctament, la qual cosa podia comportar una pròrroga de les ordenances vigents per manca de temps. Finalment, el Ple es va tirar endavant, tot i que els regidors ja eren conscients que corrien el risc de fer tard.
A nivell econòmic, l’impacte que tindrà el manteniment de les ordenances serà lleu. Les noves ordenances eren força continuistes i l’únic tribut que es veurà afectat per l’error durant tot el 2017 serà l’IAE. El consistori preveia un augment de l’impost fins a l’1% en el cas de les empreses que generen més d’un milió d’euros de benefici net anual i s’ubiquen al polígon de la Valldan, i fins a l’1,1%, per a les empreses que superen el mig milió però se situen fora del polígon. Tot plegat, segons l’equip de govern de la CUP, hagués portat uns 5.000 euros anuals a les arques de l’Ajuntament, però finalment no hi haurà canvis.
La resta de canvis que es van preveure en el Ple de les ordenances del mes de novembre tenien a veure amb les taxes i no pas amb impostos, de manera que es podran modificar al llarg de l’any. És el cas, per exemple, de la modificació de la taxa per comunicacions prèvies i expedient d’inici d’activitat o de la taxa de l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). Totes dues modificacions s’aprovaran el proper febrer en junta de portaveus, tal com ha confirmat l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, a l’AquíBerguedà.cat. En aquest sentit, Venturós ha assegurat que “Berga té uns nivells de taxes molt baixos” i la voluntat de l’equip de govern és “aprofitar que les taxes no s’imposen anualment per estudiar-les totes a fons i ajustar-les a la realitat de la resta de municipis similars a Berga”.
L’alcaldessa ha assumit l’errada però ha recalcat que “no és política, sinó tècnica“. Segons ha explicat, Berga va arribar tres dies tard a l’hora de convocar el Ple d’ordenances, que s’havia d’haver fet, com a molt tard, el dia 11 de novembre. A més, Venturós ha lamentat el canvi de la Llei 30/92, ja que “ens posa més traves a l’hora de relacionar-nos amb la resta d’administracions”. Tot plegat, diu Venturós, “fa que tràmits com aquest s’endarrereixin encara més”.
Els diferents grups del consistori reaccionen
Des de Convergència, Antoni Biarnés posa l’ull en el fet que “no és un cas aïllat”. El cap de l’oposició ha assegurat en declaracions a l’AquíBerguedà.cat que “no és tant per l’impacte econòmic que tindrà, sinó pel símptoma que dóna de mal funcionament a l’Ajuntament“. A més, Biarnés ha explicat que “no és la primera vegada que l’equip de govern actual fa les coses a última hora”. Un exemple és, l’asfaltat dels carrers que s’ha fet a pocs de l’arribada del Nadal perquè, segons Biarnés, “no es va planificar bé i, si no es feia ara, es podia perdre la subvenció”.
En la mateixa línia que els convergents, des d’ERC Jaume Giménez ha lamentat a aquest diari que “estem acostumats a fer plens extraordinaris com el de les ordenances i no hi hauríem d’estar”. Segons ha dit, “la qüestió de les ordenances és un tema que s’ha de parlar des de principis d’any, i no pas a ple mes de novembre i a corre-cuita“.
D’altra banda, Rosalia Monroy (PSC) ha coincidit amb les altres forces del consistori en què “es tracta d’una mala gestió del govern, i no pas dels funcionaris o tècnics del consistori”. Monroy considera que el Ple extraordinari del novembre “no va servir per res” i, ara, “l’únic que podem fer és treballar per intentar aplicar bona part dels canvis al llarg de l’any”.
Finalment, des d’Iniciativa, Joan Torres, que en la sessió plenària va ser un dels regidors més crítics amb la gestió del govern, considera que “és un fet que reflexa prou bé la realitat“. Torres ha recordat que aquest any els dies hàbils són de dilluns a divendres. “Jo n’era conscient i els vaig avisar perquè sabia que no anàvem a temps convocant un Ple el dia 14 de novembre”, ha assegurat. En tot cas, ara, diu, “s’haurà de fer el possible per trobar la manera d’invertir aquests diners d’una altra manera”. A més, ha recalcat que “estem parlant de política d’austeritat i no podem deixar perdre ni 5.000, ni 1.000 ni 50 euros“.
FOTO. Representants dels diferents grups de l’Ajuntament de Berga parlen amb el secretari i l’interventor en el moment en què el Ple d’ordenances es va aturar / AUTOR: Marc Canturri