El projecte ‘Companyies’ surt al carrer amb tres murals per acabar amb l’aïllament social de les persones grans de Berga

Aquest matí s’ha presentat a Berga ‘Companyies al carrer’, un nou projecte per donar a conèixer i servir d’altaveu del projecte de treball en xarxa ‘Companyies’, iniciat ara fa tres anys, que té com a objectiu lluitar contra l’aïllament social de les persones grans de Berga a través del voluntariat local.

‘Companyies al carrer’ vol ser l’eina de difusió de ‘Companyies’ a l’espai públic i un espai de confluència i diàleg entre el col·lectiu artístic local, els agents socials i la gent gran. Com a primera acció, tres artistes de la comarca exportaran a les parets del casc antic de Berga la seva experiència en el projecte. Seran les berguedanes Marta Parera, Elsa Guerra i Iris Hinojosa que, de manera desinteressada, faran murals il·lustrant a través de l’art les experiències compartides amb les persones entrevistades. Es tracta d’unes intervencions que es faran amb la voluntat també de dignificar l’espai públic amb actuacions artístiques en zones especialment degradades.

En aquest mateix sentit, ‘Companyies al carrer’ també busca implicar al col·lectiu d’artistes local amb la lluita contra l’aïllament de les persones grans; donar visibilitat a aquest col·lectiu mitjançant nous formats d’intervenció; transcendir l’àmbit domèstic com a marc de transmissió de coneixements de la gent gran i resituar-lo a l’espai públic i vetllar per sumar nous voluntaris al projecte ‘Companyies’ per incrementar-ne els beneficiaris directes.

La regidora d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Berga, Anna Alsina, ha destacat la importància de les dones dins del projecte: “Ara mateix podem dir que és un projecte en clau molt femenina ja que la majoria de persones grans amb les quals s’està treballant són dones i per aquest motiu s’han escollit també il·lustradores femenines però la idea és que el projecte segueixi creixent i per tant, augmenti també la diversitat”.

Primer mural al carrer Bon Repòs

Per dur a terme aquesta intervenció s’ha comptat amb la col·laboració de les empreses locals Pintures Peralba, Pintures Hermosilla i Pintors Pep i Lluc, que han cedit el material de manera gratuïta. El primer dels murals es pot veure a la cantonada del carrer Bon Repòs amb la plaça de Sant Pere, on Elsa Guerra, ha volgut plasmar-hi “el fet que no importa el pas del temps si es manté l’essència d’una mateixa”, com ella mateixa ha detallat.

Els principals beneficiaris de ‘Companyies’ són els ciutadans i ciutadanes majors de 75 anys que viuen sols o manifesten trobar-se en una situació d’aïllament. Actualment el projecte compta amb la col·laboració de Creu Roja, amb la gestió del voluntariat: la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, amb l’edició setmanal del butlletí de notícies ‘Companyies’; i l’Institut d’Ensenyament Secundari Guillem de Berguedà, amb la participació d’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència en el projecte.

FOTO: Una de les il·lustradores voluntàries, juntament amb la regidora,  Anna Alsina, i el tècnic del projecte. Autor: Ajuntament de Berga.