Les escoles del Berguedà visitaran indrets turístics de la comarca per assimilar la industrialització

Més de 450 alumnes de 5è i 6è de primària de 18 escoles del Berguedà visitaran de manera totalment gratuïta alguns dels principals indrets turístics de la comarca entre el proper febrer i el maig. Es tracta del projecte La història del Berguedà a l’escola, impulsat per les àrees d’Educació i Turisme del Consell Comarcal del Berguedà. En concret, la iniciativa, que està encarada fonamentalment als nens i nenes de Cicle Superior, servirà perquè els alumnes coneguin de primera mà i sense cap tipus de cost el Museu de les Mines de Cercs, la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, la Colònia Vidal o la Fàbrica de Ciment Asland.

La idea, que és pionera a la zona i ha agafat com a referència un projecte similar que es fa a Escòcia, ha seduït un total de 18 escoles de la comarca però confia atraure la resta en les properes edicions, segons ha afirmat el conseller d’Educació, Llorenç Altozano. D’altra banda, el president del Consell, David Font, ha explicat que l’objectiu és “donar a conèixer els espais turístics de la nostra comarca i traslladar-los directament a l’escola”. De fet, el gran repte del Consell és aconseguir que amb aquest projecte els nens expliquin l’experiència a casa i s’acabi atraient el turisme familiar en els diferents indrets turístics del Berguedà.

El finançament de l’activitat anirà a càrrec del propi Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona. Concretament, el projecte té un cost de 18.000 euros, el 50% dels quals seran fons propis del Consell (9.000 euros) i la meitat restant la cobrirà un ajut de la Diputació.

L’experiència es divideix en dos blocs. D’una banda, el Consell Comarcal proposa la visita al Museu de les Mines de Cercs i la Fàbrica de Ciment Asland de Castellar de n’Hug. Els centres que optin per aquesta visita també aniran als Jardins Artigas de la Pobla de Lillet.

L’altra proposta és al Baix Berguedà i tindrà lloc en dues de les colònies industrials que hi ha. En concret, el Consell ofereix als alumnes la possibilitat de visitar la Colònia Vidal i la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou. Tot plegat, segons el conseller de Turisme, Vicenç Linares, “ha de fer que els museus deixin de ser veritables desconeguts per a molts nens i nenes de la comarca”.

Les escoles poden optar per assistir a les dues experiències o triar-ne només una. El cas és que els coneixements que els nens aprendran en les visites els serviran en el seu progrés acadèmic, ja que la industrialització forma part del temari de cicle superior i, per tant, haurà de ser assumida per a tots ells per tal que superin l’etapa de l’Educació Primària.

 

FOTO. Llorenç Altozano, David Font i Vicenç Linares han presentat el projecte “La història del Berguedà a l’escola” aquest dimarts / M. Canturri

X