L’ACA acorda amb Borredà construir la depuradora coberta però sense allunyar-la del poble

Borredà ho ha aconseguit. El projecte de la depuradora del poble es modificarà i, tot i que no s’allunyarà del nucli urbà, es construirà en un edifici que cobrirà totalment la maquinària i la piscina de l’estació. L’ACA, l’empresa constructora i adjudicatària, l’Ajuntament i la plataforma veïnal que va impedir que s’iniciessin les obres han arribat a un acord per tirar endavant un nou projecte i desencallar la construcció de l’esperada depuradora.

Tota la reivindicació farà que l’inici de les obres de la depuradora es retardi més de mig any, però servirà perquè totes les parts hi estiguin d’acord. L’alcalde del municipi, Joan Roma, ha dit en declaracions a l’AquíBerguedà.cat que confia en poder començar les obres el mes de maig i posar en funcionament la depuradora de cara a la primavera del 2018. La nova estació agafarà com a referència les que ja funcionen a Gósol i Castellar de n’Hug, però s’adaptaran a l’entorn i l’orografia de Borredà.

Satisfacció moderada

Des de la plataforma veïnal, Josep Maria Solano ha admès a aquest mitjà que estan “moderadament satisfets” amb l’acord final. Solano celebra que l’estació estarà totalment coberta, la qual cosa evitarà la presència de mosquits, olors i sorolls. Ara bé, el portaveu del veïnat recalca que l’objectiu de la plataforma era que la depuradora es traslladés i s’allunyés del poble, i això no s’ha aconseguit.

D’altra banda, Solano considera que l’acord ha estat possible gràcies a la pressió de diversos agents. D’entrada, ha fet referència al moviment veïnal, que primer va aconseguir 347 firmes en contra del projecte inicial i més tard va impedir que les màquines comencessin a treballar sobre els terrenys. Solano també ha mencionat el ressò mediàtic que ha tingut la reivindicació i la pressió de polítics i advocats per tal que l’ACA replantegés el projecte. Segons diu, “la suma de tot plegat ha permès que la negociació arribi a bon port”.

Ara, l’ACA redactarà el projecte replantejat i afrontarà un nou període d’exposició pública per tal que, si n’hi ha, es presentin les al·legacions pertinents. Un cop s’hagi superat aquesta etapa, l’estació d’aigües residuals de Borredà es podrà començar a construir. Ara bé, durant tot aquest procés i des del moment en què la depuradora comenci a funcionar, una comissió de seguiment supervisarà que tot va com s’ha acordat. Aquest grup estarà format pels set regidors del consistori -govern i oposició- i tres representants de la plataforma veïnal, que, a diferència dels càrrecs electes, tindran veu però no tindran vot.

FOTO. Els veïns de Borredà van impedir que les màquines comencessin les obres fa uns mesos / Cedida. 

X