Saldes es converteix oficialment en el primer municipi de Catalunya amb un cel nocturn de qualitat

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica avui, dimarts, la resolució per la qual es declaren dos espais amb un cel nocturn de qualitat a Saldes. D’aquesta manera, el municipi saldenc es converteix en el primer de Catalunya que disposa d’aquest distintiu, que certifica les condicions que permeten gaudir d’un medi natural nocturn a zones accessibles a la ciutadania. En concret, els dos espais reconeguts per la Generalitat són el mirador de Gresolet i la plaça de l’Espà.

La declaració s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d’interès natural, els entorns d’observatoris astronòmics o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades. La protecció ha d’anar acompanyada d’un Pla d’actuacions que inclogui la millora de l’enllumenat exterior de la zona i activitats de sensibilització ambiental i promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.

En aquest sentit, l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas, ha explicat a l’AquíBerguedà.cat que el projecte de millora de l’enllumenat del municipi “ja està fet i pressupostat” i consistirà, entre d’altres accions, en instal·lar làmpades LED o comprovar que tots els quadres el·lèctrics compleixin la normativa vigent i adaptar els que no ho fan.

En concret, tot el projecte tindrà un cost d’uns 90.000 euros, dels quals la meitat (45.000€) aniran a càrrec de la Diputació de Barcelona i l’altre meitat esperen ser coberts a través de la línia de finançament per eficiència energètica de la Generalitat de Catalunya. En qualsevol cas, l’alcalde saldenc ha assegurat que, si al final no s’aconsegueixen els diners necessaris per cobrir la despesa, s’assumirà amb diners propis del consistori. “Hi apostem fermament i farem el possible per materialitzar les millores el més aviat millor”, ha dit.

Menys despesa i més qualitat

La millora de les instal·lacions d’enllumenat de Saldes es fa, segons Masanas, amb un doble objectiu: aconseguir un estalvi econòmic i convertir aquesta distinció en un motor dinamitzador. D’entrada, segons dades del propi batlle, Saldes passarà de gastar 93.000kW/hora/any a gastar-ne 24.000, la qual cosa suposarà un estalvi d’uns 14.000 euros anuals, ja que el consistori passarà de pagar 18.000 euros cada any a pagar-ne 4.000. Tanmateix, el municipi aconseguirà un estalvi significatiu cada any en emissions de gas d’efecte hivernacle.

A més, Masanas ha afirmat que la distinció suposa “assolir un objectiu”. Masanas ha assegurat que una de les principals preocupacions del govern saldenc ha estat, des del primer dia, “convertir projectes com el del cel nocturn de qualitat en motors dinamitzadors que atreguin el turisme al poble”.

X