El nou Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central aspira a crear 30 empreses i 50 llocs de treball abans de l’octubre. Aquest és el marc amb el qual treballen les sis cooperatives del territori que s’han unit per gestionar el servei i que comptaran amb l’aportació de 215.000 euros del departament de Treball. Entre els objectius principals també hi ha el d’atendre en aquests vuit mesos un total de mil persones d’arreu de la regió interessades en l’economia social i cooperativa.
Així ho va detallar Alba Rojas, coordinadora del projecte a la Catalunya Central, després de l’acte de presentació que es va fer aquest divendres al matí a la FUB 2 i que va comptar amb la presència de Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies; Laura Vilagrà, delegada territorial del Govern a la Catalunya Central; Josep Vidal, director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa; Mireia Estefanell, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manresa, i Marc Bernadich, responsable d’Emprenedoria dels estudis d’ADE de la UManresa.
Tot i que va ser presentat a Manresa, el nou ens té l’objectiu d’acabar beneficiant a tota la regió central de Catalunya i, per tant, també al Berguedà. L’Ateneu Cooperatiu neix per acompanyar les cooperatives ja existents, però sobretot per fer difusió d’un model que “ha demostrat ser transformador, amb capacitat de resiliència en èpoques adverses, arrelat al territori i generador de llocs de treball de qualitat”, va explicar Rojas. Es volen crear noves empreses i es vol oferir a aquelles que estan passant per un moment baix una nova fórmula de treballar que les pot salvar del tancament. A hores d’ara, el servei ja té una oficina oberta al Palau Firal de Manresa, on tots els interessats es poden adreçar per a demanar informació o assessorament. Però tal com va explicar Rojas, no es quedaran parats: “farem molts quilòmetres pel territori per estendre el model”.
La capacitat de les cooperatives per fer front a la crisi també va ser valorada per la regidora manresana Mireia Estefanell, que va destacar la contribució que fan al desenvolupament local després d’una època en la qual s’han patit les conseqüències d’empreses amb valors i objectius “poc ètics”. I també hi va fer referència el director general d’Economia Social, Josep Vidal, quan va dir que les cooperatives es recuperen “millor de la crisi i poden ser generadores d’ocupació”.
Tradició cooperativista
Durant l’acte es va posar de relleu la tradició cooperativa de la Catalunya Central, que tal com va explicar Vilagrà es va veure estroncada durant el franquisme. En aquesta línia, la delegada del Govern va subratllar que l’Ateneu significa la recuperació d’aquest model econòmic més social i solidari. També va subratllar la col·laboració entre unes comarques que històricament “s’han mirat de reüll”. En aquests moments, existeixen més de 300 empreses cooperatives a la Catalunya Central.
L’Ateneu de la Catalunya Central és un dels deu que ha posat en marxa el departament de Treball a tot el país, amb una dotació econòmica global de 3,3 milions d’euros. El director general d’Economia Social va ressaltar durant l’acte que la presència d’empreses socials a Catalunya ha anat en augment i ja “representa un 10% de la població activa i un 8% del PIB, ocupa 60.000 entitats i dóna servei a 5 milions de persones”. En la mateixa línia, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, va indicar que la Catalunya Central rebrà aquest 2017 un total de 30 milions d’euros en polítiques de suport a la seva economia i que enguany les cooperatives hi jugaran un paper important.
Les empreses que gestionen l’Ateneu són Gedi i Frescoop (al Bages), Sambucus i Dies d’agost (d’Osona), L’Arada (del Solsonès) i Set-C, amb seu a Barcelona però amb presència a la Catalunya Central. Són les cooperatives que es van unir per optar a la gestió del nou organisme i que van aconseguir guanyar el concurs públic.
FOTO. Marc Bernadich, responsable d’Emprenedoria dels estudis d’ADE de la UManresa, en la presentació de divendres passat a Manresa / Jordi Peñanosa