L’atur puja al Berguedà per segon mes consecutiu i s’allunya de la barrera dels 2.000

Les dades d’atur dels dos primers mesos del 2017 no són bones. El gener, tal com acostuma a passar després de les festes de Nadal, el nombre d’aturats va pujar gairebé un 2%. El que no era tan previsible és que el mes següent, el febrer, el nombre seguís pujant. Fa un any, el febrer va servir per contrarestar la pujada del mes de gener, però enguany no ha estat així: 25 aturats més i un augment d’un 1,16%.

Les pujades, però, no preocupen. Si més no, de moment. El director de l’Oficina de Treball de Berga, Francesc Clavel, ha assegurat a l’AquíBerguedà.cat que “la situació és purament estacional“. Segons ha dit, hi ha hagut ocupacions en feines per a les festes de Nadal i això passa factura en els següents mesos quan els llocs de treball temporals desapareixen.

A més, Clavel ha tret importància a les diferències entre el febrer del 2016 i el d’aquest any. “Estem parlant de xifres relativament petites i, de moment, no és un tema que ens preocupi”, ha afirmat. En aquest sentit, el director de l’Oficina de Treball no creu que això sigui un presagi d’un canvi de tendència de l’atur, ja que, segons diu, “entren més ofertes que mai a l’oficina i estic convençut que l’atur seguirà baixant perquè el gruix d’ofertes és un tema que va a més”.

Els joves, una franja complicada

Francesc Clavel també ha reconegut que el perfil d’aturat que costa més de col·locar són els joves, les dones i les persones majors de 55 anys. Ara bé, el tema que preocupa més és el dels joves. En aquest sentit, Clavel ha destacat iniciatives com Garantia Juvenil, que posa facilitats a les empreses perquè es decantin per la contractació de joves, tot i que, segons ha advertit, “hem de buscar noves formes per trobar-los ocupació”.

D’altra banda, el director de l’Oficina ha indicat que els negocis de la restauració, l’hostaleria i els magatzems són els que, a dia d’avui, generen més ocupació a la comarca. Entre aquestes opcions, n’hi ha una que destaca per sobre les altres: la cuina. Segons Clavel, són molts els aturats que en els darrers temps han trobat feina a prop dels fogons, ja sigui com a xef, cuiner o ajudant de cuina.

Les dades de l’atur al Berguedà (febrer 2017)

Els grans canvis, com és habitual, s’han produït a les grans localitats de la comarca. A Berga, per exemple, el nombre d’aturats ha s’enfila ifns els 1.049, 19 més que fa un mes. A Gironella, n’hi ha 268 (+11) i a Guardiola de Berguedà, 75 (+8).

En canvi, a Puig-reig la xifra ha aconseguit baixar dels 200 gràcies a un descens de 8 persones. També han vist que es reduïa el seu nombre d’aturats poblacions com Bagà (92 persones, -1), Gósol (2 persones, -4), la Pobla de Lillet (53 persones, -3) i Sant Julià de Cerdanyola (4 persones, -3).

FOTO. Les persones en situació d’atur han augmentat un 1,1% aquest febrer / Albert Salamé – El Punt Avui