Avià, pendent del permís de la Generalitat per retirar les tortugues mossegadores del llac de Graugés

Les tortugues mossegadores segueixen al llac de Graugés a l’espera que l’Ajuntament d’Avià rebi el permís del Departament de Medi Ambient per poder-les retirar de la zona. Així ho ha confirmat a l’AquíBerguedà.cat el regidor del consistori Carles Navarro, que ha reconegut que esperaven poder iniciar les actuacions la setmana passada però a hores d’ara es mantenen a l’espera de la resposta del Departament.

El consistori avianès ha encarregat les actuacions a l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFA), ja que el grup acostuma a cooperar amb la Generalitat i l’obtenció dels permisos necessaris hauria de ser menys complexa. A la pràctica, però, la resposta de Medi Ambient s’està retardant més de l’esperat i, de moment, les tortugues segueixen a la zona del llac.

Malgrat tot, el propi Navarro ha assegurat que l’Ajuntament no ha rebut cap notícia de les tortugues en les darreres setmanes per part del poble. “Ningú sembla haver-ne vist cap i, fins i tot, jo mateix vaig anar al llac la setmana passada per veure si en localitzava alguna, però no”, ha dit. En aquest sentit, el regidor ha explicat que el fet que l’aigua sigui freda en aquesta època de l’any fa que les tortugues acostumin a situar-se a la vora del llac i no serà fins que faci més calor quan es fiquin més endins.

Una espècie agressiva

La tortuga mossegadora és una espècie originària d’Amèrica que es caracteritza per ser força agressiva i defensar-se mossegant amb un ràpid moviment de cap. L’animal no fuig quan veu la presència d’un humà, de manera que és molt fàcil que algú intenti agafar-la en adonar-se de la seva presència.

Una mossegada d’aquest animal pot amputar dits de la mà, ja que la seva boca és com un bec dur que fins i tot pot arribar a tallar ossos. A més, té un coll molt llarg que li permet arribar amb el cap a qualsevol part del seu cos. Per tot plegat, des de fa setmanes, l’Ajuntament d’Avià demana als seus habitants que evitin entrar en contacte amb qualsevol tortuga que trobin al llac de Graugés.