Els anarquistes rebategen sense traves la plaça Sant Ramon de Berga

El col·lectiu anarquista de l’Ateneu Columna Terra i Llibertat ha efectuat aquest cap de setmana el canvi de nom d’un altre carrer de la ciutat de Berga. Tal com va passar fa uns mesos amb el carrer Mossèn Huch i el carrer Mossèn Espelt –que van ser rebatejats amb els noms de Marcel·lí Massana i Alfonsina Bueno–, aquest dissabte els anarquistes van posar el nom de Ramon Vila Capdevila a la plaça Sant Ramon.

En concret, l’acte –de caràcter simbòlic– va consistir en la col·locació d’una placa amb el nom que pretenen els anarquistes just a sobre de la de Sant Ramon. L’ateneu també va presentar el llibre “Seguint les passes de la guerrilla”, una guia de muntanya amb contingut històric. Segons diuen, una obra que vol “fer justícia enfront tots els aprofitats que fan servir el mot maqui sense parlar de les seves accions i idees i únicament per al seu lucre personal”. En aquest sentit, els anarquistes s’oposen fermament a la Ruta Caracremada de Pako Crestas i al Campionat Maqui de Marc Ribas.

Pel que fa a la col·locació de la placa, Ramon Vila Capdevila “Caracremada”, nascut a Peguera, va ser un revolucionari anarcosindicalista, expropiador, voluntari al front el 1936, heroi de la resistència antinazi durant la Segona Guerra Mundial i el darrer guerriller antifranquista.

La policia, al marge

En aquesta ocasió, els agents de la policia local van arribar tard a l’acte però, un cop al lloc, se’n van mantenir al marge, sense intervenir per aturar l’acte en cap moment. Els anarquistes, doncs, van poder completar la col·locació sense problemes i en contra dels desitjos de Convergència, el principal grup de l’oposició a l’Ajuntament, que va demanar a l’equip de govern de la CUP en el ple de la setmana passada que impedís la col·locació de més plaques anarquistes per canviar el nom dels carrers.

X