Runa a Sac - Containers del Berguedà

Societat

Salut assegura que els darrers casos de meningitis a Catalunya no tenen relació entre ells

Salut assegura que els darrers casos de meningitis a Catalunya no tenen relació entre ells

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, assegura que “no hi ha cap brot ni situació anòmala” que determini que els darrers casos de meningitis bacteriana al país tinguin relació entre ells i que se’n pugui produir de nous. En els darrers dies, un infant ha mort al Pla de l’Estany com a conseqüència d’aquesta malaltia i dies més tard una nena de nou anys va morir a Manresa per la mateixa causa. Escasses hores més tard, una nena d’un any de Berga va ser ingressada a Manresa, també per meningitis, tot i que en el seu cas va acabar vírica i no es tem en absolut per la seva vida perquè l’evolució, diu Salut, “és favorable”.

Després d’aquesta sèrie de notícies, Catalunya ha quedat en situació de xoc i alerta. Per això, el secretari de Salut Pública va donar ahir un missatge tranquil·litzador a la societat catalana: no hi ha res que faci pensar que els casos de meningitis bacteriana aniran a més. Guix, però, va reiterar la importància de la vacunació com a mesura que “salva vides”. En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda la importància de complir amb el calendari vacunal dels infants per evitar malalties que es poden prevenir, com és el cas de la meningitis. En concret, diuen, la vacuna contra el serogrup C del meningococ –el grup de la nena de 9 anys que va morir a Manresa fa uns dies- té unes dades molt altes d’efectivitat i cobertura.

La malaltia meningocòccica

La malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. El microorganisme es transmet de persona a persona mitjançant les secrecions faríngies i nasals. El període d’incubació de la malaltia és de 2 a 10 dies. La malaltia meningocòccica pot afectar només el sistema nerviós (meningitis) o produir una infecció generalitzada, la sèpsia meningocòccica. La meningitis sol ser de començament agut i els símptomes i signes més freqüents són febre, cefalea i rigidesa de clatell, podent acompanyar-se de nàusees, vòmits, fotofòbia i estat confusional. La sèpsia meningocòccica és una malaltia greu i, en alguns casos, fulminant.

A Catalunya, la malaltia meningocòccica és de notificació urgent al sistema de Malalties de Declaració Obligatòria per part del centre sanitari que atén el pacient. La incidència de malaltia meningocòccica a Catalunya ha presentat una davallada progressiva i molt important al llarg del temps gràcies a la vacunació generalitzada de la població i a la millora de les condicions higièniques, però cada any es presenten uns 50-60 casos. La major part evolucionen favorablement però en alguns casos la malaltia pot produir complicacions greus i, fins i tot, la mort.  En l’entorn català, la majoria dels casos es produïts en els serogrups B i C, amb un clar predomini del primer. La vacunació en infants inclosa al calendari vacunal protegeix només contra el meningococ C.

Departament de Salut Joan Guix secretari de Salut Pública

Comentaris