Les columnes de davant de l’Ajuntament de Berga, que sostenen l’emblemàtic balcó del consistori, han quedat plenes de cartells aquest cap de setmana. El grup anarquista Ateneu Columna Terra i Llibertat va decidir omplir la façana de papers per visibilitzar el seu rebuig a l’ordenança de civisme. En tots ells es podia llegir el següent: “L’Ajuntament de Berga segueix aplicant l’ordenança de civisme com a eina repressiva, classista i de control. Avui com ahir, ni ordenances ni sancions. Fora l’ordenança de civisme”.
Per entendre el perquè de tot plegat, cal remuntar fins la diada de Sant Jordi. L’entitat va fer parada de llibres al carrer major durant tot el dia però es va negar a pagar la quota simbòlica que l’ordenança aprovada pel consistori fa pagar a totes aquelles entitats que facin parada al carrer. Per això, la Policia Local va multar els anarquistes, que van fer-ho públic a Twitter i van anunciar que seguirien instal·lats al carrer Major tota la jornada. I així va ser.
1 de maig reivindicatiu
La resposta del col·lectiu, però, no va acabar el dia de Sant Jordi. Aquest cap de setmana, i en motiu del Dia Internacional del Treballador, han decidit protestar contra la Fira de Maig que celebra la ciutat des de fa anys coincidint amb la festivitat de l’1 de maig.
A banda dels cartells que va penjar a les columnes de l’Ajuntament, l’ateneu va manifestar-se per tota la ciutat amb una gran pancarta on es podia llegir: “1r de maig no és cap fira, és lluita obrera”. A més, van omplir papers la seu del CATT, una empresa de treball temporal (ETT), la persiana del local de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) i diverses façanes dels bancs de la ciutat. En els papers que hi havia als vidres de la seu del CATT i de l’ACEB s’hi llegia: “Aquí s’enriqueixen amb la nostra força de treball. La seva riquesa, la nostra misèria”. En canvi, els bancs van quedar plens de cartells que deien: “Aquí es roba, s’estafa i es fa fora a la gent de casa seva”.
Hores més tard, el propi Ateneu Columna Terra i Llibertat va explicar a través del seu Facebook que els actes pretenien “assenyalar els culpables de les nostres misèries”. També van explicar que els Mossos d’Esquadra els havien seguit “de lluny” però no havien intervingut en cap moment per evitar les reivindicacions.