Superfilharmònics, l’EMMB i el Taller Coloma tocaran la Patum en un concert inclusiu inèdit

Les orquestres de Superfilharmònics, els músics del Taller Coloma i la banda de l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) protagonitzaran aquest dissabte, 3 de juny, “Fem sonar la Patum”, un concert de Patum inèdit. En total, els 50 membres de la banda, una dotzena de músics del Taller i uns 200 superfilharmònics tocaran les músiques de la festa berguedana per excel·lència a la plaça de Sant Pere, a partir de les 12 del migdia. Segons el director de l’EMMB, Xavi Llobet, el concert demostrarà que “la música és una matèria on hi pot accedir tothom”.

En els darrers mesos, les orquestres escolars de Superfilharmònics (escola de Gironella, escola de la Valldan, escola de Sant Joan, escola de Sant Jordi de Cercs i escola de Santa Eulàlia) estan treballant en les peces que tocaran aquest dissabte. També ho estant fent, pel seu compte, els músics del Taller Coloma. Seran els acompanyants de la banda de l’EMMB, que les toca per cada Patum.

De fet, les tres iniciatives es trobaran per primera vegada aquest dissabte: no hi ha hagut cap assaig conjunt previ. Per això, segons ha explicat el cap d’estudis de l’EMMB, Josep Comellas, la idea és que els músics facin un assaig obert abans de fer sonar la Patum a partir de les 12h. Així doncs, hi haurà música en directe a la plaça durant bona part del matí.

El concert començarà amb la música dels Turcs i Cavallets i anirà repassant totes les cançons de la Patum. Segons la planificació de l’organització, les diferents escoles de músics s’aniran trobant al llarg del concert i coincidiran en les peces que es toquin. Ara bé, Comellas ha avançat que el moment més especial del matí serà a la música de plens: “Volem que tots els nens i nenes tinguin l’oportunitat de tocar el salt de plens, però no hi ha instruments per a tots, de manera que se’ls aniran passant. Serà divertit”.

Èxit assegurat

El director de la banda de l’EMMB, Jordi Sabata, ha explicat que el concert va lligat a la voluntat de l’Escola d’apropar la música a tota la ciutat. “És molt important poder donar accés a la cultura a tothom“. Per això, ha dit Sabata, “si som capaços d’implicar les persones de la ciutat a la cultura de la ciutat, tindrem l’èxit assegurat“.

En la mateixa línia, la regidora de Cultura i Patum de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha parlat del concert com “un projecte global” i “una nova forma de democratització de la vida cultural”. Garcia ha celebrat que la iniciativa permeti “compartir amb la comunitat tot el que és nostre i identitari”.

X