Ton Jové i Pujols serà divendres el primer nen àngel de la història de la Patum infantil

En Ton té 6 anys i li encanta la Patum. La seva mare, la Beth, explica que ell va a Patum des que va néixer. “Ja hi anava estant a la panxa”, bromeja. El cas és que aquest divendres viurà el dia més especial de tots fins ara: per primera vegada formarà part d’una comparsa de la Patum infantil. Ton Jové i Pujols serà el primer nen àngel de la història de la festa dels infants.

Les tietes el van apuntar als sortejos de la Patum infantil però les possibilitats d’entrar a formar part d’alguna comparsa eren molt remotes. Tenia dues opcions: o guanyava la plaça d’àngel o feia de reserva de cavallet. Ara bé, guanyar la plaça no era ni de bon tros senzill: hi havia 61 infants inscrits per cobrir 4 llocs. Però hi va haver sort: tocarà “punxar les maces quan es morin”, tal com ho defineix ell mateix amb un tímid somriure.

Amb la guita al cap

Entre totes les comparses, en Ton reconeix que n’hi ha una que el sedueix molt més: la guita. També admet que fins fa ben poc l’espantava una mica el soroll dels fuets. Però a base d’anys i salts al mig de la plaça, ha perdut tota la por. I no només això, sinó que ara li encanta el foc.

El seu somni és ser guitaire però, de moment, sap que haurà d’esperar fins els 10 anys per fer-ho. La normativa del foc fa que, a dia d’avui, els àngels siguin la comparsa més propera als fuets a la qual pot optar en Ton. Ell, però, és jove i pacient.

La idea de participar a la Patum infantil va sortir de les seves tietes però ha acabat resultant la mar d’engrescadora per a ell. Diu que l’any que ve vol tornar a ser-hi i que li agradaria provar noves comparses. També mira amb bons ulls els Nans Nous. Tant li és “punxar” les maces, fer petar els fuets de la guita o picar de mans al mig de la plaça, el que vol és ser partícip de la festa, i somia en fer el mateix a la Patum gran d’aquí a uns anys.

Més del 50% dels aspirants eren nens

L’organització de la Patum infantil va eliminar les comparses d’un únic sexe l’any passat. Des d’aleshores, els nens també poden ser àngels i les nenes poden optar a la plaça de tabaler. A la Patum del maig del 2016 el sorteig va propiciar que hi hagués la primera tabalera de la història: Irune Sánchez. En canvi, l’atzar va omplir la comparsa dels àngels amb noies i no era estrany, ja que la majoria d’aspirants ho eren.

Aquest any, però, la tendència ha canviat. S’han apuntat 61 nens i nenes al sorteig per fer d’àngel. D’aquests 61 aspirants, 31 eren nens, la qual cosa suposa més del 50% dels candidats, una xifra que ha sorprès positivament a la pròpia organització. En Ton va guanyar una de les places i demà debutarà a la plaça després de quinze dies d’assajos. Sense ser-ne gaire conscient, marcarà un abans i un després de la comparsa dels àngels de la Patum infantil.

X