La CUP a Berga es nega a oferir a les escoles concertades reposapeus finançats amb diners públics

Les escoles concertades de Berga podrien quedar fora del projecte que ha de portar alces reposapeus als centres educatius del Berguedà i que es finançarà amb fons públics. La idea surt del Taller Coloma i l’Associació Sala Puigverd, però compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona -que assumeix el 50% de les despeses-, el Consell Comarcal -que n’assumeix un 25%- i dels ajuntaments de la comarca -que n’assumeixen el 25% restant-.

DSC_0409

Gairebé tots els municipis han apostat per sumar-se a la iniciativa i, per tant, les alces, arribaran a pràcticament tota la comarca i a uns 2.000 nens, segons les previsions del Consell Comarcal. A Berga, però, el tema ha generat controvèrsia, i és que el govern de la CUP té previst obrir el servei únicament a les escoles públiques i excloure, per tant, les concertades.

Arran de la postura de la CUP, l’AMPA de l’Escola Vedruna, un dels centres concertats de la capital berguedana, ha emès un comunicat a les famílies de l’escola on expliquen la situació i ho consideren “una discriminació cap als nens i nenes de l’escola concertada”. Des de l’Ajuntament, el regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha explicat a l’Aquí Berguedà que “és una dotació de material finançat amb fons públics” i, per això la CUP considera que “cal facilitar-lo únicament a les escoles públiques”. En aquest sentit, el regidor ha estat contundent: “Ho defensem ideològicament: si les escoles concertades volen un material com les alces, n’han d’assumir el finançament“.

A banda, els pares i mares de l’Escola Vedruna també lamentaven la negativa rebuda sobre el projecte Superfilharmònics. L’escola va demanar sumar-se al projecte però el govern de la CUP va dir que no. En aquest sentit, el regidor Escútia recorda que Superfilharmònics és “un projecte que surt de les escoles públiques” i defensa que “és una manera de donar un tret distintiu a la pública i de contrarestar els diners que no reben de les quotes mensuals”. Tanmateix, el regidor de la CUP ha recalcat que el govern de Berga segueix defensant “projectes de ciutat que també inclouen les escoles concertades”.

Aquest dimecres -a proposta d’Esquerra- l’equip de govern i l’escola es van reunir en una trobada on també hi van participar els republicans i Convergència. Ara, la CUP debatrà internament quina decisió pren al respecte i l’anunciarà a l’escola el proper dimecres, dia 5 de juliol.

Les alces reposapeus, un projecte pioner al Berguedà

Les alces reposapeus arribaran a la majoria de centres de primària del Berguedà el proper setembre. La iniciativa, que surt del Taller Coloma i de l’Associació Sala Puigverd, pretén millorar la salut pels alumnes dels centres.

Segons dades proporcionades pel Consell Comarcal, un alumne està entre 400 i 800 hores de classe assegut durant el curs escolar i gairebé un 15% dels alumnes no toquen mai de peus a terra, ja que taules i cadires tenen un format estàndard i cada alumne és diferent. L’objectiu de les alces reposapeus és que l’alumne mateix descobreixi i modifiqui la seva postura gràcies elles. Són regulables en amplada i alçada, i es pleguen.

El projecte que s’ha obert a totes les escoles de primària i d’educació especial del Berguedà, està previst que compti amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona (50% del cost) , el Consell Comarcal del Berguedà (25% del cost) i, alhora, dels ajuntaments de la comarca, que n’assumiran el 25% restant.

reposapeus-alces