La tarda que BdeGust des de fa una dècada

Un any més de BdeGust, i ja en van deu. En una dècada la mostra ha esdevingut la referència a la comarca en aquest tipus de fires i s’ha convertit en una autèntica ambaixadora de la cultura del vi “en una zona on històricament no n’hi ha hagut”. Ens ho explica Eduard Finestres, del celler de Gironella, Victòria, enmig d’una Font del Balç plena a vessar, com ja ve sent habitual quan se celebra la festa dels vins singulars.

Finestres és un dels artífexs de l’èxit del 10è aniversari de la BdeGust, i és que Victòria fa una setmana que posa la mel als llavis dels amants del vi amb diverses píndoles que avancen petits detalls del que es podrà viure a la BdeGust en els dies estel·lars de la mostra. Han organitzat tastos, han fet d’aparador de petits cellers que aquest diumenge són a la Font del Balç i han contribuït, com mai ningú havia fet en setmana de BdeGust, a reivindicar i exalçar el vi i els seus orígens.

bdegust2017-1

Tot això ha estat abans de ser aquí, al lloc de sempre, amb els de sempre i una copeta de vi a la mà. La Font del Balç fa goig: a mà dreta, una desena d’elaboradors gastronòmics que vetllen per la bonança del producte de proximitat; a l’esquerra, més d’una desena de cellers que exposen els seus vins, es donen a conèixer i aprofiten l’ocasió per parlar amb altres productors del gremi per intercanviar opinions i experiències vinícoles.

Però on hi ha les històries és al mig, a l’espai que centenars de persones d’arreu omplen des de primera hora del matí. Hi ha de tot: des de joves que han vingut a passar-hi una tarda tranquil·la amb la colla després d’un dissabte de bojos fins a famílies que aprofiten la mostra per gaudir de l’únic dia de la setmana que poden passar junts. La sort per a tots ells és que avui el temps acompanya i s’han esvaït les pluges que ahir amenaçaven severament el sopar dels 10 anys –amb més de 200 comensals- i el posterior concert a la Font del Balç -amb The Lucky Dices.

Petits i grans demostren que la BdeGust ha aconseguit trencar fronteres, amb un públic fidel que ve d’arreu del territori i que dibuixa un quadre de postal a la inimitable Font del Balç. La recepta, molt senzilla, ens l’explica l’Anna Ballús, de l’Associació Cultural de la Font del Balç: “En 10 anys la BdeGust no ha volgut créixer en nombre d’expositors, sinó en la qualitat del producte que ofereixen. Cada any perfeccionem coses a nivell d’infraestructura i ampliem l’oferta d’activitats, però sobretot vetllem perquè els cellers i productors que ens visiten tinguin aquest punt de singularitat”.

bdegust2017-2

En la mateixa línia, el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, parla del futur de la festa i de les característiques que la fan una mostra atractiva per a tothom. La seva continuïtat, diu Vall, “depèn molt del tipus de producte que s’hi porta”. La majoria dels elaboradors que hi eren l’any passat hi són aquest any, i això, segons el regidor, “no és perquè sí”. “En grans fires de vins, hi ha les grans marques, que també es poden trobar als supermercats. En canvi, la BdeGust aposta per vins especials, d’autor, ancestrals…”, presumeix.

El resultat? Una Font del Balç consolidada com el bressol del vi en un cap de setmana plàcid, relaxant i amb una dosi extra de cultura. El motiu? Molt senzill: perquè fa deu anys que passar una tarda de diumenge d’estiu a Gironella BdeGust.

X