El Consell Comarcal fa més accessible el reciclatge a les cases de turisme rural

Després de planejar la reorganització de tot el sistema de recollida de residus de la comarca, el Consell ha mostrat avui la quina serà la seva nova àrea d’intervenció en la matèria. L’ens se centra ara a millorar les dades de reciclatge a les cases de turisme rural i hi repartirà bujols per a facilitar la separació adequada dels residus als hostes de les cases.

Segons ha explicat a aquest mitjà el conseller de Territori i Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, es repartiran cinc bujols a cada casa rural que s’ha adherit al sistema, concretament, de resta, paper, envasos, vidre i un de compost, per tal que sigui més fàcil als visitants dipositar les seves restes. Els propietaris o gestors dels immobles seran els encarregats de dur al contenidor corresponent des dels bujols. A més a més, també s’ha editat un fulletó explicatiu en quatre idiomes, català, castellà, anglès i francès, que indica amb propietat on s’ha de dipositar cada residu.

Una cinquantena de negocis de turisme rural s’han afegit a la proposta i s’espera que la xarxa vagi creixent a la vegada que es milloren les dades de reciclatge a les cases que ja hi participen. En aquest sentit, Francàs assegurava que el feeedback entre l’ens i el sector serà clau per a avançar “volem que hi hagi diàleg entre els gestors i el Consell per veure què és el que hem d’anar millorant”, assegurava.

 

‘TRIEM’ una campanya ambiciosa

Les cases rurals són el primer punt de la nova llista d’actuació que des del Consell volen abastar els mesos vinents. Seguint amb l’àmbit del turisme, també s’està pensant a introduir un sistema semblant a l’anterior als càmpings, el qual s’espera poder engegar aquest mateix any. Paral·lelament, el Consell també vol simplificar la classificació als grans productors d’orgànic així com el sector industrial. Pel primer, està previst que també es pugui començar amb una prova pilot a la ciutat de Berga, que reculli als grans productors d’orgànic les seves restes directament.

La campanya ‘TRIEM’ englobarà totes les accions en matèria de reciclatge del Consell Comarcal a través d’una pàgina web que faciliti la difusió de totes elles. Francàs espera que les mesures que ara s’inicien, així com les properes, puguin ser en gran part subvencionades per l’Agència Catalana de Residus, remarcant l’esforç que el Berguedà i el Consell Comarcal estan fent per a millorar unes dades de reciclatge que no deixen gaire bé a la comarca. De moment, han aconseguit que Ecoembes i Ecovidrio participin donant els bujols d’envasos i vidre respectivament. En total, es creu que aquesta primera millora tingui un cost que rondi els 30.000 euros.

X