L’Ajuntament de Berga “renta la cara” a la majoria de parcs mentre decideix com actua en els més degradats

Aquest estiu han començat les actuacions en els parcs infantils de Berga. D’entrada, s’ha detectat que els parcs de la Font del Ros i el passeig de la Pau són els que estan més deteriorats, tot i que el primer sembla estar en una situació força més delicada que el segon. De moment, però, s’han repintat els parcs que hi ha a les escoles -aprofitant l’aturada d’estiu-, els dos que hi ha al Vall i el de la Font del Ros. En alguns casos, però, la situació no se soluciona amb una repintada.

Berga compta amb 23 parcs infantils, entre els que formen part de la via pública i els que s’ubiquen a les escoles. La majoria d’ells necessiten un rentat de cara: fustes en mal estat, tobogans inestables, forats en les plaques del terra que haurien de protegir els infants de caigudes, rampes inestables i molts altres exemples que denoten anys de desgast i poc manteniment.

parcs-infantils-soldats

La reparació d’aquests parcs infantils és un dels acords que van fer possible l’aprovació dels pressupostos d’aquest 2017. La proposta inicial de la CUP contemplava una partida d’uns 11.000 euros per a aquestes actuacions. Finalment, però, van ser 31.000, ja que ERC va donar el vistiplau a les inversions proposades pel govern, sempre i quan s’hi incloguessin una sèrie de partides. Entre aquestes esmenes, hi havia 20.000 euros addicionals per reparar els parcs de la ciutat.

Des d’aleshores, el govern de la CUP es va posar a planificar les actuacions, mentre les crítiques sobre la degradació dels parcs arribaven al consistori dia sí i dia també. D’entrada, van encarregar un estudi a una empresa per “tenir una idea aproximada de quant costaria arreglar tots els parcs”, segons ha explicat a l’Aquí Berguedà el regidor d’Urbanisme, Oriol Camps. Aquest estudi es va encarregar a principis d’estiu i va determinar que el cost total de les obres pujava a uns 50.000 euros aproximadament. Mentrestant, però, l’Ajuntament ja va ordenar les primeres actuacions en alguns dels parcs de la ciutat, aprofitant el personal propi contractat a través d’un Pla d’ocupació.

Les primeres actuacions: repintar els parcs escolars

La majoria d’aquestes primeres intervencions han estat en els parcs de les escoles de la ciutat, ja que, segons el regidor Camps, “eren els espais on a l’estiu molestàvem menys”. Els nens no van a classe fins a mitjans de setembre però, en canvi, passen moltes hores als parcs repartits per la resta de la ciutat. Per això, ha explicat Camps, de moment s’ha pintat a les escoles i en els dos parcs que hi ha al passeig de la Indústria.

parcs-infantils-vall

Un altre dels parcs que precisa una actuació imminent és el del passeig de la Pau, però en aquest cas no s’hi intervindrà fins que es reprengui el curs escolar. “Si ho fem més endavant, no molestarem tant els nens i les famílies, ja que som conscients que és un dels parcs més utilitzats de la ciutat”, assegura el regidor. En aquest cas, però, Camps creu que, tot i ser un dels més malmesos, “amb una actuació de polit i pintura en profunditat i les adequades reparacions o substitucions d’elements malmesos esperem allargar-li la vida útil”.

L’Ajuntament medita canviar el parc de la Font del Ros

A banda, també s’ha començat a actuar al parc de la Font del Ros, que, segons el regidor, “és el que està més malament de tots”. En aquest cas, s’han eliminat les estelles de fusta que suposaven un clar perill per a tots els infants que hi jugaven i s’ha repintat de dalt a baix per intentar allargar-li la vida. Malgrat tot, la situació és molt delicada i l’Ajuntament està estudiant la idea de canviar el parc de dalt a baix en lloc de reparar-ne els desperfectes.

Segons ha explicat Camps, ara mateix hi ha parts del parc de la Font del Ros que no es poden reparar perquè l’empresa que fabrica les peces ja no fa recanvis per a aquest model en concret. Per això, i sumant-hi la magnitud dels desperfectes, el regidor admet que “segurament seria més barat fer un parc nou que reparar l’actual”.

parcs-infantils-font-ros

Hauran de convèncer els regidors d’Esquerra

Sigui com sigui, la decisió final no només depèn de la CUP. Oriol Camps ha recalcat que, tant l’actuació al parc de la Font del Ros com la resta de reparacions arreu de la ciutat, s’hauran de pactar amb els regidors d’ERC, ja que així ho marquen els acords que van permetre l’aprovació dels pressupostos.

Ara mateix, diu, cal “fer la llista de la compra”, tenint en compte les mancances que reflexa l’estudi encarregat i els desperfectes que aprecien els regidors directament. Un cop enllesteixin aquesta llista, la presentaran a ERC, i tots dos grups consensuaran la comanda definitiva. El que sí que sembla clar és que una de les grans incògnites d’aquesta llista serà saber si s’hi inclourà un parc nou, o bé si s’optarà per a una sèrie de reparacions d’envergadura a la Font del Ros.

X