El govern de Berga preveu reobrir la Casa de la Patum al públic a principis d’octubre

La majoria de les comparses de la Patum ja tornen a ser a la Casa de la Patum. La regidora de la festa, Mònica Garcia, ha confirmat a l’Aquí Berguedà que la idea del consistori és reobrir l’espai al públic a partir de principis d’octubre. “Ens agradaria tenir la Casa de la Patum oberta l’1 d’octubre, però a hores d’ara encara no ho podem assegurar”, ha dit.

Les figures més grans de la comparseria descansen altre cop dins l’espai habitual, un any i tres mesos després de la darrera vegada que en van sortir. El despreniment d’una part de la façana a principis del 2016 va trencar diverses teules i això feia entrar aigua dins de la casa. Per això, passada la primera Patum del 2016 –a principis de juny-, els problemes d’humitats i goteres van impedir que les comparses tornessin a l’espai on acostumaven a ser exposades quan no hi havia Patum. Des d’aleshores i fins fa pocs dies, les comparses s’han guardat als baixos de l’ajuntament, que és on s’ubiquen durant els dies de Corpus.

Les actuacions s’han fet al llarg d’aquest estiu. Segons explicava fa unes setmanes el regidor d’Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps, en les últimes setmanes s’ha repintat l’edifici per dins, s’han arreglat teules trencades, alguns danys a la façana contigua i aïllaments, i s’ha fet un tractament per evitar la invasió de tèrmits. A banda, s’han fet petites actuacions per reduir les diferències entre les alçàries de l’edifici de la Casa de la Patum i els de la vora.

Ara, després d’aquesta sèrie d’actuacions, la comparseria torna lentament a la normalitat. Segons ha explicat Garcia, a banda del trasllat de les comparses que encara són als baixos de l’ajuntament, el govern municipal treballa per solucionar “petits problemes de sincronització de la il·luminació, el so i les imatges” que s’exposen en el museu. Això farà que la Casa no es reobri al públic, com a mínim, fins a principis d’octubre, segons les previsions de la regidoria.

Retrets de l’oposició

Ermínia Altarriba, regidora d’Esquerra a l’Ajuntament de Berga, va aprofitar la sessió plenària d’aquest dijous passat per demanar sobre l’estat del trasllat de comparses a la Casa de la Patum. Altarriba va celebrar la finalització d’unes obres que “eren necessàries” però va lamentar que el govern de la CUP “no s’hagi preocupat pels problemes de sincronització fins ara”.

En aquesta línia, la regidora republicana va assegurar que l’Ajuntament “ha tingut més d’un any per pensar com se solucionarien aquests problemes”. Davant aquest escenari, Altarriba va mostrar els seus dubtes sobre si el govern podrà reobrir la Casa a principis d’octubre, tal com preveu la regidora Garcia. “No crec que siguem a temps d’obrir a l’octubre, si encara no hem decidit com solucionarem això”, va lamentar.

X