Berga es marca el repte de dissenyar una ciutat més segura per desplaçar-s’hi en bicicleta

Berga aprofitarà la Setmana de la Mobilitat Sostenible a Catalunya –del 16 al 22 de setembre- per promoure la bicicleta com a mitjà sostenible, segur i saludable. L’Ajuntament organitzarà la pedalada popular, el proper diumenge, 17 de setembre, a la plaça Viladomat, a les 12 del migdia, un acte que fins aquest any havia organitzat el Grup de Defensa de la Natura.

A banda, el consistori aprofitarà l’ocasió per presentar les dues bicicletes elèctriques que adquirirà en les properes setmanes per tal que el personal municipal en faci ús, així com també els aparca-bicicletes que s’han instal·lat a l’entrada de l’escola de Santa Eulàlia. Aquesta última acció és una demanda de fa anys de l’AMPA del centre que finalment ha obtingut resposta i que pretén afavorir a la mobilitat en bicicleta per part dels pares i l’alumnat.

aparcabicicletes-sta-eulalia

Des de l’AMPA del centre, Meritxell Almà i Jordi Torrabadella han recalcat que convé fomentar els camins escolars com una altra via perquè els nens i nenes de la ciutat vagin a l’escola. Actualment n’hi ha dos en funcionament: un, porta els nens a l’escola de Sant Joan; l’altre, a l’escola de Santa Eulàlia. La iniciativa, diuen, és utilitzada per algunes famílies però podria ser-ho molt més, i també aniria en sintonia amb aquest foment de la mobilitat sostenible.

Desplaçament segur en bicicleta

Malgrat tot, tota aquesta sèrie d’accions centrades en l’ús de la bici només són l’inici d’un repte a llarg termini: el canvi d’hàbits de transport a la ciutat de Berga. Segons ha explicat el regidor de Transport, Eloi Escútia, en roda de premsa, l’Ajuntament de Berga preveu treballar per adaptar els espais de la ciutat i, així, promoure un desplaçament en bicicleta més segur del que ho és ara.

En aquesta línia, Escútia ha assegurat que en les properes setmanes preveu demanar un estudi als tècnics de la Diputació de Barcelona per tal de “concretar les accions que cal dur a terme a la ciutat”. A tall d’exemple, el regidor ha explicat que el passeig de la Indústria i el vial que comunica aquest passeig amb la Valldan (ronda Moreta, carrer del Roser, carretera de Solsona…) és un eix on “segurament qualsevol persona s’hi podria desplaçar en bicicleta sense massa entrebancs”.