Una empresa analitza com reciclen els comerços del Berguedà per desplegar-hi el porta a porta

Els experts de l’empresa SPORA començaran a finals d’aquesta setmana un estudi de les necessitats dels establiments comercials o blocs de pisos dels municipis que van comunicar al Consell Comarcal del Berguedà el seu desig de desplegar el sistema “porta a porta”. En concret, són Bagà, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs Berga, Avià, Gironella, Olvan, Puig-reig i Casserres.

Segons ha explicat a l’Aquí Berguedà el conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, els analistes faran diverses visites pels municipis esmentats amb l’objectiu d’afinar l’estudi del porta a porta que ja s’ha fet des del Consell en els darrers mesos. “Cal un estudi més detallat per saber quins comerços tenim, quines necessitats tenen i quina és el volum de la seva producció de residus”, ha dit Francàs.

Cada establiment o bloc de pisos disposarà d’un bujol, que serà més o menys gran en funció dels residus que produeixi l’edifici. En concret, ha detallat Francàs, els cubells seran de 30, 80 o 120 quilos i l’estudi permetrà decidir quin es proporciona a cada lloc.

El calendari

Segons el conseller, l’anàlisi dels onze municipis ha d’estar enllestit en cinc setmanes. El següent pas serà el desplegament del sistema als quatre municipis del nord de la comarca que faran el porta a porta (Bagà, Guardiola, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola). Aquesta primera experiència, ha dit Francàs, servirà per “detectar possibles coses a millorar”, de cara al futur desplegament per la resta de municipis de la comarca que vulguin aquest sistema de recollida. En principi, segons Francàs, el sistema es posarà en marxa al llarg del 2018 en tots els municipis que l’hagin demanat.

El reciclatge, una tasca pendent al Berguedà

El Berguedà ha de revertir la tendència dels últims anys per deixar de ser un dels municipis menys recicladors del país. Segons les últimes dades de l’Agència de Residus de Catalunya sobre el reciclatge a les comarques centrals, només l’Anoia (23,48%) està per sota del Berguedà (24,52%) en l’índex de recollida selectiva neta. Totes dues, però, són les úniques comarques de la demarcació que se situen per sota de la mitjana del país (30,41%).

Per això, els alcaldes de la comarca van acordar fa uns mesos impulsar un model comarcal de gestió d’escombraries que s’adaptarà a la realitat de cada municipi. El nou sistema es fixarà en la realitat de cada lloc: hi haurà pobles que tindran un model porta a porta al 100%, d’altres que funcionaran amb un sistema d’illes ecològiques i uns altres que es basaran en un model mixt, que combinarà els dos anteriors.

X