El Berguedà aprofita el cinema aquest novembre per explicar i entendre problemàtiques socials

El Berguedà acull aquest novembre la 9a edició del Fixa’t, el cicle de cinema social que acosta a la comarca pel·lícules relacionades amb les problemàtiques socials actuals. Aquest dimarts el Consell Comarcal del Berguedà, l’Ajuntament de Berga i diverses entitats de la comarca han presentat l’edició al pati de butaques del Teatre Patronat de Berga.

El cicle es divideix en tres grans blocs: les cinc sessions de cinema al Patronat, que projectarà una pel·lícula diferent cada dijous de novembre; el Fixa’t Xics, que impulsa el Consell Comarcal i que acostarà el film El regal de la Molly Monstre a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou i al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà; i el Fixa’t Jove, que portarà el film Escape from Syria a les aules de 3r d’ESO dels instituts de la comarca.

Cinc dijous, cinc pel·lícules

L’organització prepara cinc films diferents per cada dijous de novembre al Teatre Patronat. La primera cita és el dia 2, amb la projecció de La herida, en col·laboració amb l’Associació de Familiars de Persones amb Malalties Mentals (ASFAM). Com a portaveu de l’entitat, Charo Díez ha explicat que el film explica la vida d’una jove de 28 anys que ha de conviure amb un trastorn mental però és capaç de desenvolupar una feina sense problemes. “Entre tots hem d’intentar lluitar contra l’estigma, i pel·lícules com aquesta hi ajuden”, ha dit.

Les altres quatre pel·lícules són I, Daniel Blake (en versió original), El otro lado de la esperanza, Bar Bahar. Entre dos mundos i Dallas Buyers Club (en versió original, també). El preu per sessió és de 4,5 euros, mentre que l’abonament de cinc sessions costa 15 euros. “Són preus pensats perquè pugui venir tothom”, ha dit en la presentació el conseller comarcal de Serveis a les Persones, Josep Lara.

Pel·lícules als instituts

Escape from Syria. Aquest és el film escollit per l’Ajuntament de Berga per tal de projectar-lo en els diferents centres de secundària del Berguedà en el marc del Fixa’t Jove 2017. La regidora de Cultura del consistori, Mònica Garcia, ha destacat que és un film que parla del drama dels refugiats i l’acosta a les aules per acostar a l’alumnat “un problema social molt important ara mateix”. L’objectiu, ha dit Garcia, no és altre que intentar que els alumnes que mirin el film se n’adonin del problema i “creixin com a persones a través del cinema”. A diferència d’altres anys, enguany les pel·lícules es projectaran a les aules, i no pas al Teatre Patronat.

Cinema per a nadons

L’altra gran bloc del cicle és el Fixa’t Xics, dues projeccions del film El regal de la Molly Monstre totalment gratuïtes i adreçades a infants. Les pel·lícules es passaran a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou (11 de novembre) i al monestir de Sant Llorenç (18 de novembre). En tots dos casos, la projecció és a partir de 2/4 de 5 (16.30h). Segons el conseller Josep Lara, és “una manera que els infants comencin a tastar el cinema i pensin en el que han vist a la pantalla”.