Comença la recollida diària de matèria orgànica en botigues de Berga amb l’objectiu de doblar les dades

Aquest dijous a la tarda ha començat oficialment la recollida diària de matèria orgànica a les botigues de Berga. Fins ara els camions passaven a buidar tots els bujols de la ciutat tres cops per setmana. Ara, en canvi, els comerços veuen com s’augmenta la freqüència, mentre que la resta de llocs de la ciutat -on es manté la recollida tres cops per setmana– es reforçarà aviat, segons ha confirmat el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, en la roda de premsa que ha inaugurat el servei.

organica-berga-3

Eloi Escútia, regidor de Medi Ambient de Berga; Francesc Xavier Francàs, conseller de Medi Ambient; i Josep Freixa, administrador de Containers del Berguedà. MARC CANTURRI

Per a Francàs, es tracta d’un “nou pas important” per millorar les dades de reciclatge a la comarca. Les millores en el servei de recollida de residus a la ciutat van començar amb un reforç de la recollida de vidre en grans productors; ara és el torn de la matèria orgànica; i al llarg del proper any Francàs confia que sigui una realitat en tots els tipus de residus.

Pel que fa a la recollida d’orgànica que comença aquesta setmana, el conseller comarcal es marca l’objectiu de doblar els 4.000kg per dia de recollida (3 cops per setmana) que fins ara generava la ciutat. Per fer-ho, ha repartit bujols en els 130 grans productors que té registrats la ciutat. Cada establiment tindrà un o més bujols, de mides diverses, en funció de la quantitat d’orgànica que generi.

Els camions passaran per la ciutat cada dia entre les 16h i les 20h. Segons el conseller, aquest horari és el que s’adapta millor a les necessitats de tots els productors. “Segurament hi ha molts negocis que preferirien una altra franja, però hem optat per l’horari que encaixava més amb el context general”, ha dit.

organica-berga-1

Cada bujol porta un xip i el nom de l’establiment al qual pertany. MARC CANTURRI

Dos camions diferents

A partir d’aquest dijous, cada setmana, de dilluns a dissabte, dos camions de dimensions diferents es desplegaran per tota la ciutat per recollir quilos de matèria orgànica. Són diferents volgudament: el més gran s’encarregarà de les grans avingudes i carrers; el més petit es dedicarà a passar per zones més estretes com, per exemple, el carrer Major.

A Gironella a mitjans de mes

El conseller Francàs també ha anunciat que el sistema es desplegarà a Gironella coincidint amb la Setmana dels Residus, que comença el dia 18 de novembre. Segons ha explicat, la recollida diària de matèria orgànica no es realitzarà a tot arreu perquè “no ho veiem necessari tenint en compte la quantitat de quilos que genera cada municipi”.

De moment, la proposa s’ha plantejat a Berga, que ho ha estrenat aquesta setmana; a Gironella, que ho farà a mitjans de mes; i a Puig-reig, que està decidint si ho vol implementar o no.

organica-berga-2

X