David Font diu que no trencarà amb el PSC perquè al Consell Comarcal “s’hi aborden interessos municipals”

El govern del Consell Comarcal del Berguedà no es trencarà, de moment. El president de l’ens, David Font (PDeCAT), ha confirmat que no té previst trencar el pacte amb el PSC que facilita la governabilitat del seu partit al Consell Comarcal. Ho ha dit aquest dimarts a la nit en el ple extraordinari que ha aprovat la moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya. Font ha explicat que el govern “no mira colors polítics, sinó interessos comarcals”.

Per la seva banda, el vicepresident, Abel Garcia (PSC), ha dit que “el govern el formen persones i les persones que som al consell votarem a favor de la moció”. I, en la mateixa línia, ha estat molt clar: “Els socialistes del Berguedà estem en contra del 155”. Malgrat tot, els consellers socialistes han demanat que es votessin els punts per separat per poder-se abstenir en el primer punt, que donava suport al mandat popular de l’1 d’octubre i a la Llei de Transitorietat.

Les declaracions del govern no han convençut els diferents grups de l’oposició. D’una banda, Eduard Coronado (ERC) ha posat de manifest “la contradicció” en l’actitud d’Abel Garcia i Montse Badia, els dos consellers socialistes. “Esteu condemnant una acció que el vostre partit ha recolzat”, ha dit Coronado. Per aquest motiu, el conseller republicà “entén la incomoditat” socialista a l’hora de prendre la decisió de votar-hi a favor.

A banda, Coronado, en nom d’ERC, ha estès la mà al PDeCAT, en cas que decidís trencar amb el PSC: “Podeu comptar amb el nostre recolzament, si creieu que l’estabilitat del govern no està garantida”.

La CUP, l’oposició més crítica

La CUP ha estat molt més crítica, tant amb els demòcrates com amb els socialistes. Com a portaveu del partit, Mònica Garcia (CUP) ha recordat que “som aquí perquè ens han votat per la nostra ideologia, i no pas per com som com a persones”. “Jo seré persona quan surti d’aquí, però mentre sigui en aquest ple represento un partit i una ideologia”, ha reiterat.

Per tot plegat, Garcia considera “una contradicció que s’estigui proposant una moció contra el 155 amb el PSC dins el govern”. En aquesta línia, la consellera cupaire ha recordat que la intervenció a les institucions catalanes també afecta als consells comarcals i als ajuntaments.

consell-comarcal-bergueda

Unanimitat en 3/4 de moció

La moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya ha estat aprovada pels consellers comarcals. Els partits han acceptat la proposta del grup socialista de votar per separat els quatre punts de la moció, i això ha permès que tres d’ells s’aprovessin per unanimitat.

Hi ha hagut quòrum en la condemna de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes, en el clam per l’alliberament dels consellers i líders socials empresonats, i en la comunicació dels acords al govern de la Generalitat, el Parlament, l’AMI, l’ACM i el Govern espanyol. A banda, en aquest últim punt el Consell ha admès una esmena de Pere Ferré per fer arribar els acods al Parlament Europeu.

El punt que no s’ha aprovat per unanimitat ha estat el que fa referència al suport al mandat popular de l’1 d’octubre, la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica. Els consellers socialistes s’han abstingut, mentre que la resta hi ha votat a favor. Per tant, no hi ha hagut problemes per aprovar el punt, malgrat no comptar amb el suport del PSC.