Les causes d’una de les temporades boletaires més pobres dels últims anys

Catalunya ha viscut una de les temporades boletaires més pobres dels últims anys, segons les dades del Centre Tecnològic Forestal (CTFC). Només s’han fet 20 quilos per hectàrea de mitjana, i en una temporada més o menys normal se’n solen fer uns 50kg, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el micòleg del CTFC, Juan Martínez de Aragón. De fet, no es registrava una mitjana tan baixa des del 2007.

Ara bé, aquests 20 quilos són una mera mitjana de tot el territori. “És fals que no s’hagin fet bolets”, replica Marc Casabosch, expert en boscos, bolets i aprofitament dels recursos silvestres. Casabosch considera que és “normal” que hi hagi anys “més bons que d’altres” i recalca que “no es pot cometre l’error de parlar de mala temporada a tot arreu”.

I, així doncs, què ha passat? Casabosch parla de “florades curtes”. A diferència d’altres ocasions, aquesta temporada s’han fet bolets durant quatre setmanes com a molt. “Alguns anys les florades s’allargaven fins a 6 o 8 setmanes, però aquesta temporada ens hem quedat en quatre, des de finals de setembre i fins a finals d’octubre”, ha lamentat.

Perseguir les pluges

Marc Casabosch, que també és autor de diversos llibres sobre el món del boletaire, ha explicat a aquest diari que, malgrat les pobres mitjanes per hectàrees, “hi ha hagut llocs on han sortit bastants bolets”. En aquest sentit, Casabosch ha passat les darreres setmanes fent cursos de bolets “en molts boscos on sabia que n’hi trobaria”.

I n’hi ha trobat. Com s’ho ha fet? Doncs resseguint les pluges de finals d’estiu. Els drames d’aquesta temporada han estat la calor estival i la sequera dels primers mesos de tardor. Però això no vol dir que no s’hagin donat enlloc les condicions climàtiques ideals perquè surtin bolets. “Vivim en un territori molt divers: al Berguedà, per exemple, en pocs quilòmetres podem trobar boscos complement deserts, i d’altres, plens de bolets”, ha recalcat Casabosch. Per trobar aquests últims boscos, però, és recomanable estudiar les pluges de l’estiu. “Ara tenim moltes eines per saber on i quan va ploure fa uns mesos”, explica.

El futur

“Vindran temporades carregades de bolets”, assegura Casabosch. L’expert boletaire considera que la pobra temporada en línies generals respon “única i absolutament” a causes meteorològiques. El canvi climàtic, diu, pot fer que surtin bolets “en llocs on fins ara no se’n feien” però considera que “el factor humà” no té res a veure amb la sequera d’aquest any.

En canvi, fa unes setmanes, en el tradicional Concurs de Boletaires de Berga, la meteoròloga Gemma Puig i el president de la Penya Boletaire berguedana, Ramon Minoves, van coincidir en remarcar que convé “cuidar els boscos” per tal que tornin a convertir la zona en “un niu de bolets”. Probablement caldrà una barreja dels dos factors –el climàtic de Casabosch, i l’humà de Puig i Minoves- per tornar a tenir temporades carregades de bolets.

X