Gironella posa en marxa la recollida porta a porta d’orgànica en restaurants, supermercats i botigues

Gironella posarà en marxa el proper dilluns, 27 de novembre, el seu nou sistema de recollida selectiva orgànica per a restaurants, bars, supermercats i botigues d’alimentació. És el mateix model que es va posar en marxa fa unes setmanes a Berga: un camió recollirà la matèria orgànica que els grans productors hagin tret al carrer tres cops per setmana (dilluns, dimecres i divendres).

Es tracta d’una primera fase d’implantació del sistema porta a porta al municipi, ja que durant el proper 2018 el Consell Comarcal preveu desplegar el model per tot el municipi. De moment, però, els establiments que participin en aquesta primera acció disposaran d’un bujol propi de matèria orgànica, adequat a la quantitat de residus que generen, amb el nom del negoci i un xip. A banda, el camió que recollirà la matèria orgànica tres cops per setmana està dotat d’un ordinador que permet recollir les incidències per saber si al bujol hi ha o no matèria orgànica.

Aquest sistema s’implementa com a prova pilot als grans productors de Gironella amb l’objectiu d’estendre’l a tot el municipi en un futur. A Gironella, actualment només es recicla prop del 32%, i amb el sistema de recollida porta a porta s’arribaria al 80%, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya.

Paciència i col·laboració

El regidor de Sostenibilitat, Josep M. Castellà, demana “un punt de paciència i col·laboració” als establiments per implementar aquest nou sistema. Castellà destaca la “necessitat que en aquests bujols només s’hi llanci la matèria orgànica”, i confia en que aquesta iniciativa permetrà “millorar els nivells de reciclatge al municipi”. A més, recorda que l’Ajuntament ja fa temps que està treballant per facilitar el reciclatge tant als ciutadans com als establiments amb la incorporació de les illetes de reciclatge i la instal·lació de nous contenidors per a envasos de vidre.

Imants i xerrades

L’Ajuntament vol seguir apostant per la conscienciació als ciutadans per fer de  Gironella un municipi més respectuós amb el medi ambient. Per això, el consistori realitzarà sessions informatives als col·lectius que menys reciclen al municipi. Una altra iniciativa és la creació de 2.500 imants informatius sobre com s’ha de realitzar la correcta recollida selectiva d’envasos, vidre, paper i cartró, matèria orgànica, i residus, que es repartiran a totes les cases del municipi.

X