L’Escairador i Daina Ecobags s’emporten el 6è Concurs d’Idees Emprenedores del Berguedà

El projecte l’Escairador i la idea Daina Ecobags han estat els guanyadors del 6è Concurs d’Idees Emprenedores del Berguedà, que ha comptat amb 17 candidatures presentades, entre les categories del Premi Emprenedor (17) i el Premi a la Millor Idea (5).

L’Escairador és un projecte presentat per Maria Costa i Jordi Claramunt que té la missió de convertir una petita finca agrícola en un espai autosostenible basada en el processat de cereals.

El segon premi va ser pels Microsprints Permanents del casserrenc Pau Llorens. El projecte consisteix en adaptar les curses d’orientació a un espai molt reduït, apropant aquest esport a nous públics gràcies als circuits preparats de forma permanent i els espais molt concorreguts.

Finalment, el tercer premi va anar a parar a Peu de Roques, un projecte de Maria Àngels Boixadera que pretén recuperar una finca agrícola i adaptar-la en un espai on treballar l’apicultura de forma que s’eviti la transhumància, el cultivat de cereals, els tastos de mel i les plantes aromàtiques, entre altres. El negoci de Boixadera també contempla adaptar la casa com a turisme rural, i fer-hi xarrades i formacions.

Les bosses de mà, la millor idea

Pel que fa a la categoria d’idees, Laia Alàs es va endur el premi amb Daina Ecobags, una idea que pretén realitzar una gamma de bosses de ma, artesanals, amb materials reutilitzats provinents de sobrants d’indústries tèxtils. Les bosses de Daina Ecobags incorporen propietats específiques, com ara les radiacions nocives de les ones de telefonia mòbil.

Aquest any, a més, el jurat va creure oportú distingir 3 candidatures amb un diploma acreditatiu per estar al NIB Congress de l’any vinent, cadascun valorat amb 1.650 euros, gentilesa de Neuroscience in Business SL.

Més d’un centenar de candidatures en 6 anys

Amb les 17 candidatures d’aquest any se supera el centenar de projectes i idees presentades durant els 6 anys de concurs. En total, segons dades de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, se n’han presentat 111, de les quals un 80% segueixen operatives.

Enguany la majoria de candidatures estaven relacionades amb el sector primari, la salut o el món esportiu. L’any passat, en canvi, bona part de les candidatures tenien un important component TIC. De fet, fa un any el premi a la millor idea va anar a parar a aquest diari. En concret, a Entre Rivals, la secció d’esports de l’Aquí Berguedà que s’ha erigit com l’únic mitjà purament esportiu de la comarca.

Aquest any, com sempre, el certamen ha comptat amb el patrocini de Caixabank, que aporta 3.500 euros en metàl·lic per dotar els premis. També hi intervenen diverses entitats i empreses que fan possible dotar els premis a través de serveis i fan que el total d’aportacions ascendeixi fins més enllà dels 15.000 euros.

A banda de l’organització de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el patrocini de La Caixa, col·laboren en el certamen la Cambra de Comerç de Barcelona, Hostaleria i Turisme, UManresa-Vic, AIJEC, Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, Regió7, Inforber, MoiAcció, CTAC, Assessoria Plana, Assessoria Coma, Assessoria Puig-reig, Gestoria Pujol, Montraveta&Hernandez Associats, Estudi Jurídic Econòmic, Plana Bagà, Gestoria Fernandez Cabra, Agroxarxa, ASPI, Assessoria Guitart, Assessoria Josep Maria Casals i Assessoria Miquela-Garriga.