Els lladres del cementiri de Berga van robar uns 260 gerros en 3 nits: el 20, 21 i 31 de desembre

La banda de lladres del cementiri de Berga van robar uns 260 gerros del recinte durant les nits del 20, 21 i 31 de desembre, segons el recompte orientatiu que des de fa setmanes realitza la Funerària Ferran com a gestora de l’espai. Les primeres dues nits es calcula que es van endur uns 200 objectes d’acer, mentre que la darrera se’n van endur una seixantena.

Els furts de les dues primeres nits van ser destralers: els lladres van endur-se gerros a la força, estrebant les peces que serveixen per collar-los a les làpides i causant diverses destrosses a l’espai. En canvi, la tercera nit -i amb la vigilància potenciada- els lladres van ser més sigil·losos, potser per evitar fer soroll i, així, passar desapercebuts pels agents de seguretat. En la majoria de casos, van descollar els gerros, se’ls van endur i van deixar les flors a terra.

gerro-cementiri-berga

Un dels gerros que encara són al cementiri de Berga. Una part important dels que hi havia, se’ls van endur els lladres el desembre. MARC CANTURRI

Mireia Ferran, responsable de la funerària de la ciutat, ha explicat que, des del moment en què van començar a rebre queixes per part de les famílies, van denunciar els fets a l’Ajuntament de Berga i els Mossos d’Esquadra. A més, des d’aleshores, estan elaborant una relació dels objectes robats: “Hi fem constar tot el que hi hem trobat a faltar”. En aquest sentit, però, Ferran recalca que “és d’agrair” que les famílies que han patit robatoris, ho traslladin a la funerària, ja que això permet confirmar els furts.

Malgrat tot, i tal com ja va recalcar la setmana passada a l’Aquí Berguedà el regidor Oriol Camps, denunciar aquests fets és “administrativament complicat”. Cada nínxol és una concessió municipal que es fa a la família del difunt. Per tant, cada família és responsable del seu nínxol i, d’ella depèn, la denúncia dels fets o no. En altres termes: els lladres han robat 260 objectes que, molt probablement, tenen 260 propietaris diferents i, això, a l’hora d’interposar una denúncia, genera complexitats.

cementiri-berga-gerros

Rams de flors, a terra, després que els lladres en robessin els gerros. MARC CANTURRI

X