L’Ajuntament de Berga estudia fer un referèndum per decidir la ubicació de l’estació d’autobusos

L’equip de govern de la CUP a l’Ajuntament de Berga medita convocar un referèndum perquè sigui el poble qui decideixi el lloc on es construirà l’esperada estació d’autobusos. Així ho ha explicat a l’Aquí Berguedà el regidor d’Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps. “La decisió estratègica és prou important com per portar-la a participació ciutadana”, ha constatat.

Ara per ara, mentre Gironella es postula com el primer municipi de la comarca que tindrà estació d’autobusos, el procés a Berga segueix encallat. L’àrea de Territori de l’Ajuntament és qui hauria de treballar l’expedient però ara mateix no dona l’abast. El personal del departament, comandat pel propi Camps, es dedica a resoldre “temes urbanístics que cremen més”, com ara les modificacions urbanístiques al Pla de l’Alemany per construir el nou institut o la urbanització dels Pedregals. Malgrat tot, el regidor no descarta avançar en algun aspecte de l’estació abans del final de la legislatura: “M’agradaria moltíssim”.

La primera acció que caldria fer és decidir la ubicació de l’equipament. Sobre la taula, les dues opcions ja conegudes des de fa anys: o a l’entrada sud de la ciutat (Font del Ros) o a la Rasa dels Molins. El regidor Camps considera que tant una com altra ubicació “afecten bastant a la configuració de la ciutat” i, per això, creu que “el més honest seria fer un referèndum on el poble ho decidís”.

El cas és que totes dues localitzacions presenten traves urbanístiques. Segons Camp, a la Rasa dels Molins és menys complex perquè el planejament urbanístic ja contempla que s’hi pugui construir un equipament. En canvi, a la zona de la Font del Ros -molt més accessible per als autobusos però menys cèntrica- obligaria a fer expropiacions i toparia amb diversos problemes urbanístics. “Canviar el Pla Urbanístic és molt complicat”, recorda Camps, i per això, la lentitud de la burocràcia augura un llarg camí cap a la futura estació.

Recuperar la plaça de la Creu

L’estació de busos és un equipament reclamat des de fa anys per la ciutadania. Actualment els autocars tenen el seu punt de parada al capdamunt del passeig de la Pau i, amb els anys, la plaça de la Creu s’ha hagut d’adaptar a les maniobres dels busos. Per això, el regidor Camps reivindica que la nova estació també és important per recuperar la plaça de la Creu i “fer-la una mica més humana del que és ara mateix”.

Però per descongestionar el passeig de la Pau, s’ha de decidir cap on es trasllada el bressol del transport públic berguedà. I per fer el trasllat, l’Ajuntament sembla decidit a escoltar el ciutadà. El cas és que, tal com passa a l’àrea d’Urbanisme, el departament de Participació també ha de conviure a diari amb la precarietat de recursos, tan humans com econòmics: el mal moment econòmic de l’Ajuntament de Berga no només impedeix al govern fer grans inversions, sinó que, atenent la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), posa moltes limitacions a l’hora de fer contractacions.

De moment, però, l’àrea de Participació comença a florir: ha convocat una sessió informativa pel proper dilluns, 5 de febrer, per donar a conèixer les fases, la metodologia de treball i el calendari del procés de creació del Reglament de Participació Ciutadana. Sembla, doncs, que aquest nou marc normatiu podria tenir la clau per treure del calaix un projecte que hi és des de fa anys.

X