La Cereria Sant Roc es trasllada al bell mig del carrer Major

La Cereria Sant Roc canvia de lloc. La botiga, que ha passat 23 anys a la plaça Doctor Saló de Berga, a tocar de la plaça de Sant Pere, abaixarà persianes aquesta primavera i les obrirà al bell mig del carrer Major. El local escollit pel propietari, Roger Cortina, és la casa modernista de cal Tomàs Pujol, entre els establiments Dietètica l’Avet i Calçats Tomàs.

Cortina ha explicat a l’Aquí Berguedà que feia temps que meditava canviar d’ubicació. “La zona de la plaça Doctor Saló s’ha anat morint perquè les botigues que abans hi havia o bé han tancat o bé s’han traslladat”, afirma. El cas és que la cereria perdria força si no fos al casc antic de la ciutat i, per això, el nou local no serà ni al passeig de la Indústria ni al passeig de la Pau, sinó al bell mig del carrer Major, a uns 300 metres aproximadament de la ubicació actual. “La part alta del carrer Major està força aturada, però en canvi la zona central –on hi haurà la cereria- encara s’hi respira força comerç”, recalca.

Per a Cortina, és “un bon lloc”. L’edifici modernista de cal Tomàs Pujol és una de les poques construccions amb marca d’autor que conserva la ciutat, explica, i per això el fet de traslladar-hi la botiga hi donarà un toc especial. Inicialment, Cortina tenia la intenció de fer el canvi de lloc abans de Corpus, però a hores d’ara el trasllat està “bastant avançat” i confia que entre finals d’abril i principis de maig podrà inaugurar.

El propietari de la cereria ja tenia al cap unes sèrie de possibles ubicacions i esperava l’oportunitat que alguna d’elles quedés disponible per presentar una oferta. Així ha estat i, a més, a cal Tomàs Pujol s’hi ha trobat “totes les facilitats del món”. En canvi, el local on durant 23 anys hi ha hagut el negoci de Cortina quedarà buit provisionalment fins que hi hagi algun botiguer que decideixi reobrir-lo.

Un quart de segle de ciris, imatges religioses i records de Berga

La Cereria Sant Roc es va fundar fa 25 anys. D’entrada, va obrir una botiga al carrer Buxadé. De fet, es diu Sant Roc perquè és el sant del carrer on va néixer. Al cap de dos anys, però, Cortina va decidir traslladar la botiga a la plaça Doctor Saló, al local on ha estat fins ara.

“Inicialment ja volia obrir al carrer Major, però aleshores Berga tenia moltes botigues i no tenia locals buits. Era molt complicat trobar un lloc per a la cereria”, explica el botiguer. Però el trasllat de Calçats Mercè a la plaça de Sant Pere va oferir a Cortina l’oportunitat d’omplir un buit comercial a la Doctor Saló.

Els primers anys a la plaça van ser els millors de la botiga. La zona era viva, plena de botigues i amb moviment a totes hores. Amb els anys, però, aquest moviment s’ha anat apaivagant. “La riquesa porta gent i el tancament de botigues es nota. A la plaça de Sant Pere, per exemple, anava molt bé que hi hagués una farmàcia, i quan va marxar ho vam notar bastant tots”, recorda.

Ara, al bell mig del carrer Major, Cortina confia que la seva cereria segueixi enriquint el comerç berguedà per molts anys: “És un negoci singular i no el podem comparar amb una botiga que ven carn o peix. Però seguir al barri vell era primordial per subsistir”.

cal-tomas-pujol-vertical

X