Berga despulla els museus i reivindica la riquesa del seu patrimoni per acostar-lo a la població

Posar en valor el patrimoni de la ciutat i convertir-lo en un espai de divulgació, reflexió i coneixement. Amb aquests dos objectius, l’Ajuntament de Berga prepara un 2018 farcit de novetats en la seva vessant patrimonial. El consistori posa en marxa el projecte ‘Àgora Cultural Berga’, una iniciativa de cinc potes encaminada a divulgar el potencial del patrimoni de la ciutat i acostar-lo a la ciutadania com mai abans s’havia fet.

Per què ‘àgora cultural’?

El dissenyador dels tríptics i la campanya d’’Àgora Cultural Berga’ és el berguedà Salvador Vinyes. Segons ha explicat en roda de premsa, el disseny del logo –una mena de lletra ‘a’ amb accent i dues cues– és “molt simple” perquè el projecte no necessita grans explicacions. “El que hem d’intentar és despertar l’interès de la gent, i per això hem de ser breus, sense donar massa pistes, per engrescar-los a trepitjar el museu”, ha assegurat.

D’altra banda, Vinyes ha posat de relleu que l’àgora grega era “una plaça on hi havia debat, reflexió i coneixement”, és a dir, un dels grans objectius del projecte d’impuls patrimonial a Berga. Segons el dissenyador, ‘Àgora Cultural Berga’ ha de fer que els berguedans “s’obrin sense complexes”.

agora-cultural-logo-berga

Les cinc potes de l’àgora

L’àgora cultural consisteix en cinc propostes que s’aniran desenvolupant durant l’any: ‘la peça del mes’, ‘l’ànima dels nostres museus’, ‘les persones i les pedres ens parlen’, ‘els petits mecenes’ i ‘comparteix el patrimoni’.

La peça del mes

A partir del març, cada primer divendres de mes una peça històrica del patrimoni de la ciutat s’exposarà al vestíbul del Museu Comarcal de Berga. A més, el segon divendres de mes un expert de la matèria aprofundirà en el significat i la història de la peça del mes. Aquest març, per exemple, la peça del mes serà ‘la mà de la bufetada’, un símbol que pertanyia a la congregació dels Dolors de la parròquia de Santa Eulàlia de Berga. El dia 9, el segon divendres del mes, Neus Forés, mestra llicenciada en Psicologia, explicarà més detalls històrics sobre la peça a la sala de plens de l’Ajuntament.

L’ànima dels nostres museus

Els berguedans tindran l’oportunitat de conèixer tots els racons dels museus de la ciutat. Els espais només exposen un 8% de la riquesa patrimonial que té la ciutat. La resta d’elements són a la sala de reserva i, per això, ‘Àgora Cultural Berga’ obrirà les portes d’aquesta zona de reserves en tres moments puntuals de l’any.

La Casa de la Patum obrirà portes dissabte 21 d’abril a les 19h, mentre que la reserva del Museu Comarcal s’obrirà el 19 de maig i el 13 d’octubre, a les 19h.

Les persones i les pedres ens parlen

Els carrers de Berga també notaran l’impuls patrimonial d’aquest 2018. L’àgora té una pota dedicada a aquesta finalitat. A partir del mes de juny, es col·locaran banderoles informatives en llocs visibles i emblemàtics de la ciutat. Explicaran anècdotes i fets històrics sobre la zona on estan col·locades.

Petits mecenes

I les escoles tampoc passaran per alt la importància del patrimoni. A partir del mes de setembre, coincidint amb l’inici del proper curs, l’Àgora Cultural proposarà a cada centres educatiu de la ciutat l’apadrinament d’un element patrimonial. L’alumnat s’haurà d’informar de la història que amaga i haurà de vetllar per la seva conservació.

Comparteix el patrimoni

I, finalment, les xarxes socials també tenen el seu espai en el projecte d’impuls patrimonial de Berga. Serviran per divulgar la força del patrimoni berguedà i promoure’n el coneixement. Per fer-ho, l’Ajuntament ja ha pensat en una etiqueta específica per al projecte: #agoraculturalberga. Penjar fotos d’elements del patrimoni de Berga juntament amb aquesta etiqueta, serviran per promocionar el patrimoni arreu i construir un recull d’arguments patrimonials de la ciutat a les xarxes.

Una iniciativa sense final

“Fins que jo sigui regidor de l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus, aquesta iniciativa seguirà en marxa”. Així de contundent i convençut s’ha mostrat el regidor de l’àrea, Ivan Sànchez, en la roda de premsa de presentació del projecte. Sànchez, a més, confia que en les cinc potes de l’àgora es produeixi el debat i els intercanvis d’opinions que ajudin a millorar el projecte de cara a propers anys.

agora-cultural-berga

X