Atraure famílies a Borredà, l’única via per salvar l’escola

L’escola de Borredà segueix lluitant per sobreviure. En poc més d’un any, el centre ha passat de tenir 20 alumnes de P3 a 6è a tenir-ne 10, i la tendència preocupa a la direcció del centre, que des de fa mesos ha iniciat una campanya per atraure famílies al poble i, així, guanyar nous alumnes. La directora de la Zona Escolar Rural Berguedà Centre (inclou les escoles de Borredà i Vilada), Marina Almenara, ha explicat a l’Aquí Berguedà que és “probable” que de cara al proper curs l’escola perdi algun alumne més i, per això, és urgent trobar noves famílies disposades a escolaritzar els seus fills al poble.

La població de Borredà és cada cop més envellida i això és un problema que afecta directament a l’escola del municipi. El curs passat, en les darreres conversacions entre l’escola de Borredà i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Govern català va assegurar que la seva voluntat és no tancar escoles, però tampoc es pot permetre mantenir-ne d’obertes, si no hi ha alumnes per omplir-les. “Si ens quedem amb sis o set alumnes serà difícil de justificar”, ha lamentat Almenara.

Malgrat tot, l’equip directiu confia que l’any que ve hi seguirà havent classes a Borredà. Ara bé, de cara a propers cursos, dependrà de si el centre aconsegueix atraure noves famílies. Un dels arguments que esperancen els membres de l’equip directiu és la bona acollida que ha tingut el pla pilot de la llar d’infants que s’ha posat en marxa aquest curs i que ha permès l’escolarització de tres alumnes d’1 a 3 anys. Almenara, a més, ha explicat que la família d’un dels nens de la llar d’infants vivia al Vallès però va decidir afincar-se a Borredà en ser seduïda pel model d’escola del poble.

Una escola que fomenta la participació activa de les famílies

L’escola de Borredà forma part de la Zona Escolar Rural (ZER) Berguedà Centre, juntament amb l’escola de Vilada. El centre viladí, però, té més d’una vintena d’alumnes i, de moment, no corre el risc de desaparèixer. Sigui com sigui, tots dos centres estan ubicats en edificis diferents, però comparteixen docents i projectes, i acostumen a treballar junts setmanalment. “Som dos centres separats per una carretera però units en molts projectes”, explica Almenara.

L’unió de les dues escoles pretén situar-les en una línia pedagògica innovadora i adaptada a l’escola rural actual. A la vegada, l’equip directiu de la ZER Berguedà Centre vetlla per la cohesió de tots dos centres, amb trobades continuades per potenciar projectes conjunts. Pel que fa a les famílies, un dels principis de la ZER és la participació activa de les famílies dins de l’escola. I en aquesta línia, la cooperació entre pares, mares i escola ha propiciat que els centres hagin passat a col·laborar amb altres entitats del poble i, fins i tot, han format part de l’organització d’activitats i festes, tant a Vilada com a Borredà.

Les preinscripcions pel proper curs s’han posposat fins després de Setmana Santa, però l’escola de Borredà ja ha tingut una primera reunió amb representants de l’AMPA, docents i membres del consistori per intentar capgirar el mitjó i redefinir la situació en la que es troba el poble i l’escola.