En marxa un estudi per detectar les causes del despoblament del barri vell de Gironella

L’Ajuntament de Gironella i la Diputació de Barcelona impulsen un estudi per detectar les causes de despoblament del nucli històric de la vila. L’objectiu és trobar solucions i disposar d’un pla global que permeti dinamitzar el barri i atraure-hi població jove del municipi i rodalies.

Actualment el projecte es troba en la fase inicial, amb el treball de camp que inclou entrevistes a entitats locals i vilatans. A finals de gener es va realitzar un taller a l’institut Pere Fontdevila per conèixer l’opinió del jovent sobre el barri vell, i durant el febrer s’han fet entrevistes a la ciutadania. A més, aquesta primera fase també compta amb tallers participatius amb els veïns de Gironella. El primer d’aquests tallers és aquest dimecres, 28 de febrer, a les 19h a l’Església Vella.

En paral·lel, Ajuntament i Diputació s’han reunit diverses vegades per fer trobades tècniques que determinin quines són les necessitats i característiques del nucli antic de la vila.

El paper del ciutadà

El projecte de revitalització del nucli històric de Gironella busca revertir la tendència al despoblament i decaïment de l’activitat comercial en que es troba el nucli antic de Gironella. S’enfoca amb voluntat d’incorporar la visió de les entitats i la ciutadania com a valor afegit en el diagnòstic i l’elaboració del pla d’actuació.

El consistori valora molt positivament la implicació dels gironellencs, ja que “amb l’aportació de les opinions dels habitants del municipi el procés s’enriquirà”. A banda, el govern gironellenc considera que els processos participatius propiciaran “nous espais de reflexió entre la ciutadania” i implicaran col·lectius amb ganes de participar en la revitalització del barri vell.

X