El segon episodi de nevades fa posar cadenes a tota la C-16 al Berguedà

Quan la majoria de municipis del Baix Berguedà que dimarts van patir nevades començaven a recuperar la normalitat, la neu ha tornat i s’ha estès per tota la comarca durant la matinada de dimarts a dimecres. El paisatge, però, ha canviat: dimarts la comarca es va llevar emblanquinada però amb cel serè i en poques hores s’havia fos pràcticament tota la neu; en canvi, aquest dimecres la nevada que ha començat de matinada persisteix, i les previsions apunten que l’episodi encara s’allargarà unes hores més.

Tot plegat ha afectat a diverses carreteres de la comarca. Les afectacions més destacades són a la C-16 en el seu pas pel Berguedà. El Servei Català de Trànsit obliga a posar cadenes o pneumàtics de neu a tots els vehicles que circulin entre Navàs i Bellver de Cerdanya. A banda, es manté la restricció que ja es va anunciar dimarts: els camions tenen prohibit circular per tot el territori català i, per tant, també per la C-16, una de les principals vies d’accés a França.

La C-26 tampoc s’escapa de la neu. El SCT obliga a dur cadenes entre Solsona i Berga i entre Berga i Ripoll. També calen equipaments especials a la LV-4241 i la BV-4241, entre Berga i Sant Llorenç de Morunys, així com també a la C-563 entre Gósol i Tuixent. La BV-4024 entre Bagà i Coll de Pal també és una de les vies berguedanes on el SCT manté l’obligatorietat de cadenes.

De moment, aquestes són les afectacions que informa el Servei Català de Trànsit. Malgrat tot, la xarxa de carreteres secundàries també es pot veure afectada per la nevada i no es descarta que també hi sigui necessari l’ús de cadenes.

El transport escolar, suspès

Les nevades també han afectat el transport escolar. La Direcció General de Protecció Civil ja va anunciar ahir que cancel·lava de forma generalitzada el transport públic escolar arreu del territori català. També es demana als catalans que evitin substituir el transport públic pel privat en zones que estiguin nevades.

En consonància, molts centres educatius alteren la seva activitat lectiva però, en canvi, oferireixen acollida als alumnes que decideixin anar a classe. A Berga, per exemple, l’escola bressol Flor de Neu ha obert amb normalitat, mentre que la resta de centres educatius fan serveis mínims i ofereixen acollida a tot l’alumnat que hi vagi.

També s’ha activat un protocol especial de reprogramació de visites als centres de salut. El telèfon 061 del Departament de Salut atén les consultes d’aquelles persones que tinguin dubtes sobre si han d’anar a urgències. Ara bé, el 061 no és un canal per reprogramar visites, sinó simplement per atendre consultes concretes. Per reprogramar cites els pacients s’han de posar en contacte amb el propi centre.

X