L’explotació Cal Font, de Sagàs, triomfa al Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus

El 14è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus ha tingut una gran triomfadora: l’explotació Cal Font, de Sagàs, amb la ramadera berguedana Mònica Pont al capdavant. Cal Font s’ha endut fins a sis premis -entre els quals, el de Millor Animal Jove– en el concurs, que s’ha celebrat aquest diumenge a Vic en el marc dels actes del Mercat del Ram.

Han participat en el concurs d’enguany uns 150 caps de bestiar procedents de totes les comarques on la raça bruna dels Pirineus té presència. Els premis als millors animals han anat a parar a diverses explotacions del territori català. Ara bé, el cas de Cal Font és especial, ja que s’ha endut tots els primers premis de categories de vedelles i el premi al gran campió dels animals joves.

DSC_6281w

El Berguedà, en estat de gràcia

Els bons resultats de Cal Font no són un cas aïllat a la comarca, ni molt menys. De fet, el Berguedà ha estat la comarca que s’ha emportat més guardons en el concurs d’enguany. En total, 10 premis repartits entre Cal Font (6) i l’explotació Barbats (4).

A més, el premi a l’animal gran campió del concurs en categoria adulta ha estat pel Mesquí, un toro de l’explotació Vallnova-Espanholet, que és present tant a la Vall d’Aran com al Berguedà. L’animal va ser batejat pel cuiner Nandu Jubany en una edició anterior del Concurs Nacional i ha destacat, no només per la seva morfologia i bon caràcter, sinó també per la seva aportació a la raça Bruna. El Mesquí és el pare de bona part dels animals joves que han estat premiats en l’edició d’enguany del concurs.

DSC_6516w

Cal Font, a l’alça

La Mònica Pont lidera l’explotació de Cal Font. Té 44 anys i ho fa des dels 21. Ha d’alimentar ni més ni menys que 500 caps, entre vaques i vedells. La revista Aquí del mes de novembre passat va dedicar-li el tema central amb una entrevista on explicava com és la vida entre bestiar.

La feina que ara fa la Mònica és la mateixa que ha fet el seu pare durant els darrers 45 anys. Des que ell es va casar, la criança de vaques i vedells a Cal Font ha anat a l’alça gairebé sense parar. Només es va interrompre pels tràgics incendis del 94, quan la família va perdre una vintena de vaques, d’entre les prop de 80 que aleshores tenia.

Però a Cal Font sempre n’hi ha hagut, de vaques. Els terrenys són de la família de la Mònica des del 1500, però no ha estat fins la generació del seu pare que l’explotació s’ha convertit en una empresa. Fins aleshores, les hectàrees de terreny servien a la família per sobreviure: els aliments que se’n treien servien per alimentar els de casa.

Ara, en canvi, l’explotació no para de créixer. Des de fa més de sis anys, Cal Font ofereix la seva carn a La Cooperativa, la botiga que la Mònica va obrir a Cal Bassacs amb un altre ramader de la zona. Si a això, hi sumem els resultats que els animals de Cal Font han aconseguit al Mercat del Ram, la qualitat del bestiar que es cria i surt de l’explotació és innegable.

Llegeix l’entrevista sencera a Mònica Pont, aquí:

X