La Patum infantil, obligada un any més a limitar les comparses de foc als majors de 10 anys

La Patum infantil segueix veient-se obligada a aplicar la Directriu europea del foc, que impedeix l’accés a les maces, les guites i els plens als menors de 10 anys. Des del setembre del 2016, l’associació de la Patum infantil treballa per eludir el Reial Decret 989/2015 i, així, tornar a oferir les places de les comparses de foc als infants d’entre 6 i 10 anys.

L’any passat l’organització de la festa ja va haver d’excloure els menors de 10 anys del sorteig dels plens, les maces i les guites. Aleshores, però, la Patum infantil ja treballava en la redacció d’un dossier que havia de ser presentat al Parlament Europeu per l’eurodiputat Ramon Tremosa. L’objectiu era que Europa entengués la realitat de la festa i l’admetés com una excepció dins la normativa vigent.

El procés estava força avançat, però en els darrers mesos ha quedat aparcat. El bloqueig institucional que viu Catalunya arran de l’aplicació de l’article 155 ha fet aturar les negociacions de manera provisional. Fins que no es restableixi la normalitat al Parlament de Catalunya, el projecte d’excepcionalitat quedarà en stand by.

Per aquest motiu, de cara a la Patum 2018, l’organització seguirà aplicant el Reial Decret 989/2015. És a dir que els infants de les maces i les guites hauran de tenir entre 10 i 11 anys, mentre que els plens hauran de tenir-ne entre 10 i 14.

nenS-patum-infantil-LIDIA-2

Inscripcions en un sol dia

Pel que fa a les inscripcions, l’associació de la Patum infantil impulsa una novetat remarcable respecte les edicions passades. El sorteig de les places es farà en un sol dia. Fins ara es feia en dos: el primer, servia per renovar les places dels patumaires que encara no havien acabat el seu cicle dins una comparsa; i el segon, servia per ocupar les places vacants que havien quedat després de les renovacions.

Aquest any, en canvi, l’organització es veu “en cor” de fer-ho tot el mateix dia, ha explicat Guillem Canal, membre de l’organització, a l’Aquí Berguedà. Serà el 24 d’abril, a les 18h, al Pavelló Vell de Berga. El sorteig posarà en marxa el que en el seu moment ja va avançar aquest diari: s’eliminen les comparses de tres anys i entren en vigor les comparses rotatives d’un i dos anys. Gràcies a aquest nou sistema, els infants que aconsegueixin plaça al Tabal, l’Àliga, els Nans Nous, els Gegants o els Nans Vells també tindran assegurada una plaça en alguna d’aquestes comparses de cara a l’any vinent.

A banda, els nens i nenes que l’any passat els tocava estar en comparsa però, per culpa de la normativa del foc, en van quedar fora, tindran prioritat a l’hora d’escollir quina plaça vacant volen, si compleixen els requisits d’accés.

L’única comparsa que sortejarà les seves places un altre dia és la dels Plens. Serà l’endemà, el 25 d’abril, a les 18h, al mateix Pavelló Vell. S’hi sortejaran els 85 llocs per saltar a la plaça divendres de Patum, dia 1 de juny, i 3 places per fer de ple el dia de les Germanetes.

gegants-patum-infantil-1

La documentació que hauran de presentar els inscrits

El mateix dia del sorteig, l’organització entregarà a les famílies diversos documents que hauran de ser complimentats i s’hauran d’entregar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament de Berga entre l’1 i el 4 de maig.

Aquests documents són: el full justificant de la Patum infantil, que haurà de ser signat pel pare i la mare -per tots dos, sense excepció-; el full de cessió d’imatge del menor; i el full d’acompanyant de ple, en cas que el menor hagi obtingut una de les places de la comparsa.

A banda, les famílies hauran d’adjuntar a tota aquesta documentació una fotocòpia compulsada del DNI del nen o, en cas que no en tingui, del llibre de família.

plens-patum-infantil-LIDIA

FOTOS. Patum infantil 2017. LÍDIA LÓPEZ